Følg Flixfilm på Facebook - Netflix nyheder

Forside » Anmeldelser » Anmeldelse: ‘A Futile and Stupid Gesture’

Anmeldelse: ‘A Futile and Stupid Gesture’

28/01/2018 | Flixfilm

Den biografiske dramakomedie om én af de største og samtidig mest obskure navne i 70ernes og 80ernes comedy-verden er, hvis man skal tro på filmens udlægning af begivenhederne, den perfekte hyldest: Selvironisk, legesyg og engang imellem lidt for meget.

Skrevet af Søren Meinertz.

National Lampoon. Hvis I, som undertegnede anmelder, er vokset op i slut-80’erne og 90’erne, er I nok bekendt med mærkatet. Det var nemlig denne engang store mediekoncern, der stod bag nogle af de største komedie-hits gennem tiderne; bl.a. ‘Delta-Kliken’, den skøre golfkomedie ‘Røven Fuld af Penge’ og den populære franchise med ‘Fars Fede Ferier’ (man kan ikke andet end at knuselske de danske oversættelser, hva’?).

Hvad man nok kender lidt mindre til, er manden, der startede hele molevitten tilbage i slutningen af 60’erne; nemlig den fantastiske, men excentriske Douglas Kinney. Med Jason Karps bog som skabelon har Michael Colton og John Aboud skrevet en filmudgave, der hylder den fandenivoldske sjæl som en kort periode var den mest efterspurgte joke-skriver i Hollywoods historie. Gennem et meta-narrativ (komplet med konstante, selv-refererende brud på den fjerde væg) genfortæller filmen Kinneys liv; fra han startede National Lampoon som et college-satireblad med sin gode ven, Henry, til en skæbnesvanger vandretur på Hawaii.

‘A Futile and Stupid Gesture’ (‘En Nytteløs og Tåbelig Gestus’) er alt andet end hvad dens titel foreslår; det er et fuldblods kærlighedsbrev til en kreativ ildsjæl, der aldrig brød sig om at lave det samme alt for længe ad gangen og som ofte følte sig fastfrosset i sin position. Komplet med en selvdestruktiv og hedonistisk livsstil til følge. Det er især interessant og underholdende at følge venskabet mellem Chevy Chase (her spillet af Joel McHale) og Kinney, der var funderet på lige dele respekt, kærlighed og en hang til kokain. Ligeldes interessant er det hjertelige kammeratskab mellem Kinney og Henry i Lampoon-bladets tidlige dage i 70’erne.

Jeg vil kalde ‘A Futile and Stupid Gesture’ for en light-udgave af Milos Formans helt fantastiske ‘Man on the Moon’ med Jim Carrey. Den låner mere end et par træk fra førnævnte i et forsøg på at indfange den frie sjæl, som Kinney var. Desværre gør den det ikke helt så gnidningsfrit, og de mange meta-tiltag (som f.eks. en aldrende Kinney, der som fortæller interagerer med sit yngre selv) veksler mellem at være ret kløgtige til ret irriterende. Det er som om at forfatterne ikke har haft tiltro til, at materialet kunne fungere på egen hånd, for lige så snart filmen har opnået tilpas følelsesmæssigt momentum, tabes det hele lidt på gulvet af det næste “gag”.

LÆS OGSÅ   Anmeldelse: 'Equinox' – sæson 1

Dermed ikke sagt, at filmen helt mangler hjerte og det er her at skuespillerne kommer til deres ret. SNL-superstaren Will Forte gør en rigtig god figur som Kinney og skaber et nuanceret, sommetider hylemorsomt og ærligt portræt. Domhnall Gleeson er ligeledes fremragende deadpan som den piberygende Henry, der altid var der for Kinney, men som også fik nok af hans flyvske adfærd.

Se ‘A Futile and Stupid Gesture’ er en hyldest som, hvis man skal tro på filmens udgave af Kinney, en film som den rigtige person ville sætte pris på. Den er legesyg, sjov og ret insisterende in-your-face med sin stil, der ikke altid rammer plet, men er klart et syn værd for de folk, der gerne vil under facaden på den lange liste af grædende klovne.

Se ‘A Futile and Stupid Gesture‘ på Netflix Danmark.

Flixfilm er ikke associeret med Netflix. Inc. og anmeldelsen er dermed udelukkende et udtryk for forfatterens egne holdninger.    Skriv kommentar