Anmeldelse: ‘Against The Ice’
06/03/2022 | FlixfilmDen grønlandske ødemark bliver forsimplet i kedeligt drama
Skrevet af Emil Andersen.
‘Against the Ice’, det seneste grønlandske projekt fra den danske ‘Game of Thrones’-stjerne Nikolaj Coster-Waldau, genskaber et mindre kendt stykke Danmarkshistorie fra guldalderen for den arktiske udforskning. Det handler om mændene fra skibet Alabama, der gik på jagt efter resterne af en tidligere ekspedition til Grønlands nordvestkyst. Ønsket var indsamle de tidligere opdagelsesrejsende dokumenter for at afkræfte amerikanske påstande, om at Grønland faktisk var to øer og ikke én samlet dansk ø.
Coster-Waldau og Joe Derrick har tilpasset det engelsksprogede manuskript fra Mikkelsens bog om Alabama-ekspeditionen i 1909, hvor de brugte tre opslidende år på at sikre bevis på, at den nordøstlige del af Grønland ikke var adskilt af en kanal. Den tidligere ekspedition fra 1906, ledet af Ludvig Mylius-Erichsen, var endt i tragedie. Men en dagbog og et kort fundet af Mikkelsen viste, at Mylius-Erichsen havde placeret sine endelige fund i en varde, bygget et afsidesliggende sted i det enorme landskab.
I starten af filmen vender Mikkelsen tilbage fra sin første fejlslagne tur med hundeslæde over indlandsisen sammen med en opdagelsesfælle, Jorgensen, hvis tæer er så frostbidte, at de skal fjernes. Forståeligt nok har kaptajnen problemer med at finde frivillige til at drage ud igen. Men en uerfaren islandsk mekaniker, Iver Iversen, tilbyder sine tjenester, og i betragtning af at Alabama ikke sejler nogen steder grundet det frostfyldte vand, har han ingen pligter om bord.
Iversen er en venlig sjæl, så naturligt knytter han sig til de hunde, der skal trække deres proviant, selvom mere rutinerede besætningsmedlemmer fraråder ham at blive for knyttet. “Tjek Iver ud,” siger de og advarer ham om det “uhyggelige lort” derude.
Men det er ikke så meget den ikke-overbevisende dialog og scener, der får ’Against the Ice’ til at synke sammen, men mere det faktum, at den gør liv-eller-død-situationer, ualmindelige kedelige. Filmen er optaget på store, flotte frosne landskaber og tilsætter et flot brug af orkestralmusik. Men efterhånden som teksten blinker op med jævne mellemrum og markerer Dag 26, 48, 84 og så videre til og med dag 865, bliver historiefortællingen for gentagen, for ikke at sige inaktiv. ”Skræmmende lort” som en slæde, der dingler over en afgrund, eller et isbjørnangreb, eller et spring i gletsjervand, sker uden megen effekt i den dårligt klippet rytme filmen ligger for dagen.
Artiklen fortsætter under annoncen
Manuskriptet skildre udemærket, hvad der rent faktisk skete, men alligevel er det mest voldsomme drama, at Ejnar, længe efter at have fundet de afgørende dokumenter, beslutter sig for at bygge endnu en varde, hvor de kan deponeres, i tilfælde af, at han og Iver ikke kommer tilbage. Da de så vender tilbage for at finde Alabama knust af is og i stedet ombygget til hytter, bliver han nervøs. Efter et mareridt, hvor en isbjørn ødelægger hans varde, insisterer han på igen at drage de 200 kilometer hver vej for at hente dokumenterne igen. Det hele bliver simpelthen for ensformigt og for kedeligt.
Mens både Coster-Waldau og Cole leverer solide præstationer, gnister kemien mellem dem aldrig rigtigt, og den uundgåelige udvikling af venskab og gensidig respekt føles mere som plotmekanik end noget reelt dybt venskab. Noget af det største drama kommer, da Ejnars fornuft begynder at vakle, og visioner om hans kæreste fra Danmark, Naja, invaderer hans virkelighed. Kun ydmyge, ærlige Ivers sunde fornuft og medfølelse redder dem fra den ultimative ulykke.
I sidste ende er det mest bemærkelsesværdige ved ’Against the Ice’, at en virkelighedshistorie om to mænd i uforsonlige elementer, med temaer som sult og sygdom, mulige angreb fra elementerne og indtrængende vanvid, fratages spænding i så markant grad som denne. Et passionsprojekt fra Coster-Waldau, der desværre aldrig bliver spændende.
Se ‘Against The Ice‘ på Netflix Danmark.
Flixfilm er ikke associeret med Netflix. Inc. og anmeldelsen er dermed udelukkende et udtryk for forfatterens egne holdninger.
Se en oversigt med samtlige anmeldelser her.