Følg Flixfilm på Facebook - Netflix nyheder

Forside » Anmeldelser » Anmeldelse: ‘Altered Carbon’ – sæson 1

Anmeldelse: ‘Altered Carbon’ – sæson 1

31/01/2018 | Flixfilm

‘Altered Carbon’ er både fejende flot, hamrende brutal og stjæler med arme og ben fra alverdens sci-fi fra de sidste 30 år, men hvad gør det, når den gør det så godt som det er tilfældet her.

Skrevet af Søren Meinertz.

Jeg elsker fremtidsdystopier. Det er en tidløs og visuelt stimulerende måde for manuskriptforfattere, instruktører og skuespillere at gøre sig filosofiske tanker og skabe en forhøjet virkelighed, der afspejler vores egen samtid. Kubrick frygtede den overvejende nationalistiske, politiske bølge og tilintetgørelsen af individet i ‘A Clockwork Orange’, Scott filosoferede dybt over hvad et menneske egentlig er gjort af i ‘Blade Runner’ og Wachowski-brødrene bed negle over computernes fremmarch i ‘The Matrix’. Nu kommer ‘Altered Carbon’; en sci-fi dystopi, der danser med mange af de samme emner, men også tilføjer både stiliseret og hamrende brutal vold.

Vi er i en verden, hvor døden er blevet gjort til et lettere flydende begreb. Teknologiske fremskridt har gjort det muligt at “downloade” sin bevidsthed og blive indsat i nye kroppe sammen med sin bevidsthed. Takeshi Kovacs er en tidligere såkaldt “Envoy”; en gruppe af specialtrænede soldater, der besidder overmenneskelig styrke og forhøjede sanser. Efter at have gjort sin tørn, blev han desillusioneret og en eftersøgt lejesoldat, der nu overlever ved at bevæge sig fra det ene ‘sleeve’ (menneskekrop) til det andet.

I seriens første fantastiske actionscene, bliver Kovacs pågrebet, og hans bevidsthed bliver lagret. Mange år senere bliver han “genoplivet” i et nyt ‘sleeve’, på rigmanden Laurens Bancrofts ordre. Grunden til dette er, at han skal bruge Kovacs’ ekstraordinære evner og opklaringsegenskaber til at opklare et mord: Bancroft’s eget. Bevidsthedsteknologien har nemlig udviklet sig, og de der har pengene kan få lavet regelmæssige “backups” af deres bevidsthed, men mordet på Bancroft skete kort tid før den nyeste backup blev lavet, og derfor aner han intet om, hvad der skete på mordaftenen. Kovacs siger modstridende ja, og bevæger sig ud i det regnfulde neon-helvede, der er fremtidens samfund og forsøger at løse mysteriet; skarpt overvåget af den kvindelige betjent, Kristin Ortega.

Som man måske kan ane, er der meget, der skal falde på plads for seeren i de indledende afsnit af denne serie, men det er skarpt skrevet og lige så skarpt spillet, at man næsten øjeblikkeligt suges ind i denne verden. Serien er fantastisk flot at se på. De regnfulde neonbelyste gader, hvor de “gennemsnitlige” borgere hører til, minder stærkt om en endnu mere voldelig udgave af ‘Blade Runner’, men referencerne bliver aldrig trættende, da “whodunnit”-plottet fastholder seerens opmærksomhed 100%.

LÆS OGSÅ   Anmeldelse: 'Outside the Wire'

‘Altered Carbon’ leger med mange temaer, men mest fremtrædende er selvfølgelig ideen om, man holder op med at være “sig selv” ligeså snart man indtræder i et nyt ‘sleeve’; et tema, der har eksisteret siden historien om Odysseus, der på vej hjem fra krigen i Troja, fik udskiftet så mange dele af sit skib at han blev i tvivl om det overhovedet var det “originale” skib.
Men serien leger også med vores samfundsstruktur og grænsen mellem rig og fattig, hvor de rige lever højt oppe over skyerne, og de fattige er helt nede i mudderet. De “fattige” har selvsagt også adgang til “sleeves”, men hvor de rige kan få repareret deres originale krop, må de mindre heldigt stillede derimod tage imod hvad der lige bliver tilbudt (vist i et skræmmende eksempel, hvor en lille piges bevidsthed genindsættes i en ældre dames krop).

Der er flere tematiske godbidder i ‘Altered Carbon’, men den kan også nydes som en voldelig, futuristisk actionrutsjebane, hvor der er nok knogleknusende kampscener og intense skuddueller til at tilfredsstille den indre actionjunkie. Joel Kinnaman (som begynder at ligne Dolph Lundgren mere og mere) er herligt kynisk og sammenbidt i hovedrollen, men også James Purefoy er herligt slesk som Bancroft og Martha Higareda er hård som granit i rollen som Ortega.

‘Altered Carbon’ revolutionerer ikke sci-fi genren, men den låner det bedste fra de sidste 20-30 år for at skabe sit eget hårdkogte univers. Jeg slugte i hvert fald hvert afsnit med velbehag. Stor anbefaling herfra.

Anmeldelsen er baseret på seriens første seks afsnit.

Se ‘Altered Carbon‘ på Netflix Danmark.

Flixfilm er ikke associeret med Netflix. Inc. og anmeldelsen er dermed udelukkende et udtryk for forfatterens egne holdninger.    Skriv kommentar