Følg Flixfilm på Facebook - Netflix nyheder

Forside » Anmeldelser » Anmeldelse: ‘American Manhunt: The Boston Marathon Bombing’

Anmeldelse: ‘American Manhunt: The Boston Marathon Bombing’

12/04/2023 | Flixfilm

Velfortalt dokumentar følger terrorangrebet time for time.

Anmeldt af Emil Andersen.

Bombningen af Boston Marathon den 15. april 2013 var et ødelæggende angreb, der rystede Boston og hele USA. Tre mennesker blev dræbt, og flere hundrede blev såret, da to bomber eksploderede nær målstregen ved det årlige maratonløb.

I kølvandet på tragedien gik Boston sammen for at ære ofrene, støtte de overlevende og fange gerningsmændene. “American Manhunt” er en stærk dokumentarfilm, der fortæller historien om bombeattentatet ved Boston Marathon og dets efterspil gennem øjnene på dem, der blev direkte berørt af tragedien.

Mens nogle vil mene, at kvaliteten af spillefilmsformatet er svingende hos Netflix, kan der snart ikke være nogen tvivl om, at deres udvalg af dokumentarfilm er helt i top. Specielt når det kommer til episoder og events, hvor mange mennesker er involveret. Film som MH370, Turning Point og Meltdown: Three Mile Island, har alle ét event som katalysator for at fortælle mange menneskers historie, relateret til det pågældende event. American Manhunt skriver sig nu ind i den række af fremragende dokumentarer.

Få dage før 10-årsdagen for eksplosionerne udkommer Netflix med en omfattende og detaljeret beskrivelse af den fatale, samt de 100 timers jagt på gerningsmændene – næsten fortalt time for time.

Hvis man har set Peter Bergs film ’Patriots Day’ med Mark Wahlberg i hovedrollen, vil der være personer og elementer, som vil virke genkendelige. Ed Davis, en tidligere politichef i Boston, Phillip Martin, en undersøgende journalist, FBI Special Agent Rick Deslauries, og Kevin Swindon, lederen af Cyber Divisionen i FBI-kontoret i Boston, er blandt de stemmer, der deler deres erfaringer. Vi hører om uenigheden mellem Davis, som mente, at billeder af brødrene bag bombeattentatet skulle offentliggøres med det samme, og flertallet af de agenter, som mente, at det ville være en fejltagelse, samt om de skridt, der blev taget for at identificere de mistænkte.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det hele bliver fortalt time for time, hvilket gør, at man får lov til at komme ind i hovederne på folk i de specifikke timer og minutter og får en forståelse for, hvor kaotisk situationen har været og hvor omfattende det var at identificere gerningsmændene.

LÆS OGSÅ:   Det virkelige 'Squid Game' kommer til november

Folkene bag filmen har ikke tænkt sig at forsøde noget som helst. Den går meget detaljeret ind på, hvordan efterforskningen blev gennemført for at sikre, at ingen af de mistænkte undslap byen. Der lægges vægt på, hvordan de sociale medier i den periode var blevet et fænomen og var medvirkende til at give masser af spor, der gjorde efterforskerne i stand til at opspore de mænd med hvide og sorte kasketter, som i sidste ende viste sig at være bombemændene.

Formålet med dokumentaren er ikke at portrættere politiet og FBI som heltefigurer, men snarere som fejlbehæftede personer, der ofte var uenige med hinanden internt. Det er betryggende at se de efterforskende betjente erkende, at de også begik fejl, men hurtigt kom tilbage til at fokusere udelukkende på at pågribe de mistænkte.

Serien udmærker sig ved at give en række forskellige stemmer og perspektiver, bl.a. fra ofrene for angrebet, der var maratondeltagere, efterforskere, der er uenige om den bedste fremgangsmåde, og byens muslimske befolkning, som desværre måtte håndtere islamofobi, fordi deres eksistens og tro endnu en gang blev forbundet med nogle få voldelige personers handlinger.

Den tilgang, som filmskaberne har valgt i genren true crime, er afgørende for, hvor overbevisende genren kan være, eller i værste fald hvor udnyttende den kan være. American Manhunt: The Boston Marathon Bombing lykkes beundringsværdigt med at nå sine mål. Den opfinder ikke hjulet på ny i forhold til genren, men dens brug af filmsprog og fortællermæssige teknikker er intet mindre end fremragende.

Se ‘American Manhunt: The Boston Marathon Bombing‘ på Netflix Danmark.

Flixfilm er ikke associeret med Netflix. Inc. og anmeldelsen er dermed udelukkende et udtryk for forfatterens egne holdninger.

Se en oversigt med samtlige anmeldelser her.
Skriv kommentar