Følg Flixfilm på Facebook - Netflix nyheder

Forside » Anmeldelser » Anmeldelse: ‘Black Mirror: Bandersnatch’

Anmeldelse: ‘Black Mirror: Bandersnatch’

30/12/2018 | Flixfilm

black mirror bandersnatch anmeldelse review netflix 2018

‘Black Mirror’-filmen ‘Bandersnatch’ er med til at bekræfte seriens ry som vigtig science fiction med kommentar til hverdagens teknologi og er en fascinerende omend frustrerende eksperiment i interaktiv historiefortælling. ‘Bandersnatch’ som historie er nemlig afhængig af de beslutninger, man tager som publikum for hovedpersonens dilemma, men det tester virkelig også ens tålmodighed.

Skrevet af Michael Larsen.

Lige siden antologi-serien ‘Black Mirror‘ ankom i starten af dette årti, er den blevet vores generations svar på ‘The Twilight Zone’. For ligesom den gamle serie er ‘Black Mirror’ en samling af tankevækkende og skræmmende historier om almindelige mennesker der bliver udsat for usædvanlige og utrolige problemer. Omdrejningspunktet er teknologi, vores heftige brug af den og de konsekvenser der følger med.

black mirror bandersnatch 2

Nu har konceptet taget springet til spillefilm-formatet med historien ‘Bandersnatch’, der er skrevet af ‘Black Mirror’-skaberen Charlie Brooker og er instrueret af David Slade, der tidligere stod for seriens sort/hvide afsnit ‘Metalhead’ og film som den vilde vampyrgyser ’30 Days of Night’ og thrilleren ‘Hard Candy’. ‘Bandersnatch’ er en interaktiv fortælling, så du eller jer kan selv bestemme handlingens retning, mens I ser den! Træf et valg for hovedpersonen og se hvordan det udvikler sig fra deraf. På forhånd skal man være opdateret på de seneste streaming-muligheder, da de ældre ikke kan bruges – så som Chromecast og Apple TV.

‘Bandersnatch’ er titlen på en fantasyroman som den håbefulde spiludvikler Stefan Butler (Fionn Whitehead) prøver at lave et nyt computerspil ud af, som giver spillere unikke muligheder for selv at bestemme historiens retning. Kan I se meta-vinklen her? Historien foregår i 1984, dengang hvor computerspil bestod af få bits og sagde bip-lyde, når man brugte sit joystick. Stefan laver spillet for spilfirmaet Tuckersoft, der ejes af den ambitiøse Mohan Thakur (Asim Chaudhry), der får den berømte spiludvikler Colin Ritman (en mærkelig men god Will Poulter) ind over processen. Romanen har en tragisk historie bag sig på grund af, at forfatteren Jerome F. Davies blev sindssyg og myrdede sin kone! Idet Stefan bruger mere og mere tid på sit arbejde, jo mere mister han fornemmelsen af virkelighed – afhængig af de valg, man træffer for ham.

black mirror bandersnatch

Således kører ‘Bandersnatch’ på det spor om man vil det eller ej. Det er både fascinerende og desværre frustrerende i længden med mindre man er med på den ide. For tager man en forkert beslutning for Stefan, skal man starte forfra med noget af historien. Der kunne ligeså godt være en tekst, der sagde: “Game Over!”

LÆS OGSÅ:   Anmeldelse: 'Hunger'

Artiklen fortsætter under annoncen

Erfarne gamers vil sikkert kunne lide konceptet og de mange spil-referencer der er i det, mens andre vil nok give op. Skuespillet skal dog fremhæves for Whitehead får lov til at vise mere af sit talent som Stefan i forhold til hans soldat-rolle i Christopher Nolans krigsfilm ‘Dunkirk’. Man har virkelig følelse af magt over Whiteheads arme karakter og det er virkelig en bizar oplevelse. Det samme gælder for resten af persongalleriet. Deres liv er i dine eller jeres hænder. Gips!

black mirror bandersnatch 1

Tidsbilledet er fantastisk godt ramt og man kommer i den rette stemning med god brug af den tids musik. Det er ret sjovt at se hvordan man udviklede computerspil med begrænsede muligheder, når man tager i betragtning af hvad der kan gøres i de her højt teknologiske tider, hvor nutidens grafik minder efterhånden om virkelighedens verden. ‘Black Mirror: Bandersnatch’ er nemmere at vurdere som et eksperiment end som en historiefortælling. Brooker og Slade fortjener helt klart ros for det kreative mod og arbejde og vil med garanti sætte en diskussion i gang om interaktiv fiktion. Om andre kreative hoveder vil være med på den mulige bølge, det vil tiden vise.

Personligt fandt jeg ‘Bandersnatch’-eksperimentet spændende og velspillede men også noget anstrengende. Jeg tvivler lidt på om andre vil kunne lide det her, men om ikke andet giv det en chance, for der skal være rum for innovation. ‘Black Mirror’-konceptet forsætter hvert fald med at være solid science fiction med seriøs relevans og en god reminder om teknologiens muligheder og konsekvenser.

Se ‘Black Mirror: Bandersnatch‘ på Netflix Danmark.

Find også de 4 sæsoner af ‘Black Mirror‘-serien på Netflix.

Flixfilm er ikke associeret med Netflix. Inc. og anmeldelsen er dermed udelukkende et udtryk for forfatterens egne holdninger.
Skriv kommentar