Følg Flixfilm på Facebook - Netflix nyheder

Flixfilm » Anmeldelser » Anmeldelse: ‘Dark’ – sæson 3

Anmeldelse: ‘Dark’ – sæson 3

05/07/2020 | Flixfilm

dark sæson 3 anmeldelse netflix 1

Med sin finale-sæson får ’Dark’ en afslutning, som de fleste serier kun kan drømme om. Det tyske science fiction-opus rundes perfekt af, og det bliver ikke mere forvirrende og fantastisk end dét her.

Skrevet af Lars Møller.

Da jeg anmeldte ’Dark’s anden sæson sidste sommer, erklærede jeg, at serien nok var den bedste originale science fiction-serie på Netflix. Og efter at have set tredje og sidste sæson af det tyske tidsopus, bøjer jeg mig i støvet og melder, at dette er tæt på at være den bedste originale serieproduktion på Netflix overhovedet!

Og har du endnu ikke set de to første formidable sæsoner af Dark, så stop din læsning nu og vend tilbage, når du har tilbragt de første 18 timer i Windens forvirrende tidslomme.

2020 dark netflix

’Dark’s tredje sæson samler op, hvor sidste sæsons finale forlod os: Under den forestående apokalypse bliver Martha myrdet af den koldblodige Adam – for øjnene af Jonas. I sine sidste sekunder før udslettelse prøver Jonas at forstå, hvad der netop er sket. Men pludselig dukker Martha op. Hendes pandehår røber, at dette ikke er den Martha, vi har stiftet bekendtskab med. Hun er en anden. Hun river en ny udgave af tidsmaskinen frem og fortæller Jonas, at spørgsmålet ikke handler om hvilken tid, de tager til – men hvilken verden.

Den nye sæson præsenterer os for et alternativt Winden. Her er det Martha, og ikke Jonas, der bliver revet ind i en kamp mod tiden. Og hun er endda i besiddelse af den ikoniske gule regnjakke. I denne alternative verden genoplever Jonas begivenhederne, der startede det hele – omend de er en smule anderledes, end de var i hans egen verden.

Som forberedelse til den sidste sæson af ’Dark’, og denne anmeldelse, læste jeg utallige artikler om seriens to første sæsoner og så alle recap-videoer, YouTube kunne tilbyde. Som jeg nævnte i min anmeldelse af sæson 2, så er det nødvendigt at have styr på karaktererne og tidsperioderne, før man giver sig i kast med en ny sæson ’Dark’. Serien forventer, at du kender til Ulrichs kærlighedsrelationer og Charlotte og Elisabeths næsten utænkelige familieforbindelse. Det er derfor mest optimalt at gense alle 18 episoder, før man giver sig i kast med de sidste otte.

dark netflix 2020

’Dark’ startede som en jordbunden historie om forsvundne drenge, mistænksomme eksperimenter og tidsrejser. I dens afsluttende kapitel præsenteres vi for et langt bredere narrativ, end vi tidligere har været vant til. Sæsonen hopper frem og tilbage mellem verdner og mellem tider, så det er med at holde tungen lige i munden. Et øjebliks uopmærksomhed kan koste dyrt, når du lige pludselig ikke kan huske, hvordan Bartosz eller alternative Bartosz endte i 1890.

Selvom serien forlanger meget af dens publikum, så sørger den i tredje sæson for at forklare mange af de logikker og tankeeksperimenter, der ligger bag seriens plot. Dette flettes fornemt ind i seriens overordnede narrativ, og det føles aldrig, som om ’Dark’ prøver at belære os eller tale ned til os. Og det er i sig selv en imponerende bedrift!

Med introduktionen af parallelle verdner ekspanderes seriens mytologi uhyre hurtigt og effektivt. Og selvom man kunne være nervøs for, at ’Dark’ tager munden for fuld med kun otte timer til at forklare den nye tilføjelse til mytologien og samtidigt give serien en tilfredsstillende afslutning, så bliver ens tvivl gjort til skamme. Serien lukkes af med ynde og respekt for samtlige karakterer.

LÆS OGSÅ:   Anmeldelse: 'En stor mand'

dark sæson 3

Med utroligt mange simultane handlingstråde samler ’Dark’ alle og sørger for, at det hele giver mening til sidst. Og selvom afslutningen garanteret vil blive diskuteret vidt og bredt blandt seriens mange fans, så kunne den efter denne anmelders mening ikke have passet bedre ind i seriens mytologi. Seriefinalen er både overraskende, deprimerende og genial.

Som allerede nævnt, kan det være ret svært at holde styr på samtlige karakterer, og med seriens tredje sæson introduceres vi også for alternative versioner af vores karakterer, hvilket ikke gør det lettere. Hovedfokusset ligger dog hos Jonas og Martha. Vi ser mange forskellige udgaver af begge, og vi oplever, hvordan den voksne Jonas langsomt transformeres til den ødelagte Adam.

Særligt svært er det at holde styr på de mange versioner af alternative Martha, og skuespillerinden bag, Lisa Vicari, gør et fornemt arbejde, når hun spiller overfor sig selv. Og i hendes scener hjælper hun os med at holde styr på, hvor vi er, hvornår vi er, og hvilken Martha vi er i selskab med. Generelt er seriens store skuespillerhold på toppen af deres spil, og alle bidrager de med stort og småt til at gøre ’Dark’ til et narrativt mesterværk.

dark danmark

Ligesom i min anmeldelse af sæson 2, vil jeg gerne fremhæve den ekstremt høje produktionsværdi, som ’Dark’ stadig besidder. Og når man endda har mulighed for at opleve Winden i 4K Ultra HD, så forringes oplevelsen hvert fald ikke. Seriens intro, akkompagneret af Apparats fantastiske ’Goodbye’, er stadig en bedrift i sig selv, og den sætter effektfuldt stemningen.

Flere steder i den nye sæson genskabes nøglescener fra seriens første sæson i en alternativ verden. Vi ser det ske i begge verdner simultant, og måden, dette præsenteres på, er imponerende og overbevisende. Her er altså et hold bag med teknisk overskud. Allerede i sæsonens første afsnit oplever vi en kaotisk morgen hos den alternative Nielsen familie, hvor kameraet febrilsk panorerer rundt om morgenbordet uden at klippe væk. Det er små scener som denne, der også gør ’Dark’ til en fantastisk visuel oplevelse.

’Dark’s svanesang er både smuk, velfungerende og afrunder serien, som kun ’Dark’ kan. Alt ender med at gå op i en højere enhed, og man sidder ikke tilbage med en tom fornemmelse. At opleve denne serie er en oplevelse, man ikke må snyde sig selv for, og jeg glæder mig overordentligt meget til at kunne gense alle seriens 26 kapitler lige efter hinanden. Det fortjener den! Og det fortjener jeg! Og det fortjener I!

Se ‘Dark‘ på Netflix Danmark.

Anmeldelsen er baseret på hele tredje sæson.

Flixfilm er ikke associeret med Netflix. Inc. og anmeldelsen er dermed udelukkende et udtryk for forfatterens egne holdninger.
Skriv kommentar