Følg Flixfilm på Facebook - Netflix nyheder

Flixfilm » Anmeldelser » Anmeldelse: ‘Don’t Look Up’

Anmeldelse: ‘Don’t Look Up’

24/12/2021 | Flixfilm

dont look up anmeldelse netflix

Fyrværkeriforestilling af en film

Skrevet af Emil Andersen.

Forestil dig at verden gik under efter en altødelæggende komet. Du ved præcis datoen og tidspunktet, hvor det vil ske. Alle de førende videnskabsfolk i verden bakker dig op. Men ingen i resten af verden lytter til dig, når du prøver at fortælle dem det. Selvom alt hvad de skal gøre er bare at kigge op.

Det er præmissen for vores to hovedkarakterer i den nyeste, tempofyldte komedie fra Adam McKay, manden bag film som ’Vice’ og ’The Big Short’. Tilsæt hertil et af de bedste cast i nyere tid og du har, hvad der minder om fyrværkeribatteri, der bliver ved med at skyde raketter af i samtlige 138 minutter.

dont look up film

Artiklen fortsætter under annoncen

‘Don’t Look Up’ følger to astronomer, den studerende Kate Dibiasky og hendes professor Dr. Randall Mindy, som erfarer, at en komet på størrelse med Mount Everest har kurs mod jorden. Det viser sig imidlertid at være for svært at overskue for langt de fleste jordboere. Derfor begiver duoen sig ud på en omfattende medieturne for at gøre verden opmærksom på den forestående katastrofe, der kan bringe en ende til alt liv på jorden.

Leonardo DiCaprio. Meryl Streep. Jennifer Lawrence. Cate Blanchett. Timothee Chalamet. Det er blot nogle af navnene værd at nævne på plakaten og det er desuden også det mest spektakulære ved denne film. Skuespillerne og deres præstationer er en fryd for øjet og det er specielt rart at se DiCaprio for en gang skyld spille noget andet end hans vanlige roller. Hans komiske timing er fænomenal og velsuppleret af et stort og skævt persongalleri ved siden af ham. Men skuespillet kan kun række så langt før at historien må begynde at bære noget af læsset.

’Dont Look Up’ er en vild, udmattende og uhåndterlig tur. Men der er også noget skønhed i alt rodet. McKay kaster alt på lærredet i et forsøg på at fange den brede, sindsforvirrende virkelighed i vores til tider vanvittige verden. Filmen er morsom, men føles også som et to-timers panikanfald – og det er til trods for de dybe, følelsesladede scener.

LÆS OGSÅ:   Tredje og sidste sæson af 'Vikings: Valhalla' får snart premiere

Selv når det ikke virker, sidder man stadig tilbage med tanken: “det kan lige så godt ske, tror jeg.” Fordi virkeligheden kan være et helvede at finde rundt i og hvordan kan vi ellers udtrykke det end ved at åbenlyst udstille menneskets dumhed og desperat forsøge at grine af det, for at afværge den lammende sandhed?

Artiklen fortsætter under annoncen

dont look up netflix

Selvom manuskriptet er alle vegne, er det for det meste meget underholdende og indeholder mange af de kreative klip, vi er begyndt at forvente fra McKays seneste arbejde. Men det her er også dummere og mere åbenlyst komisk. Måske fordi dette er det første originale værk McKay står bag i otte år. Tonalt set føles det som hans seneste Oscar-nominerede værker blandet med de komiske momenter fra hans tidlige komedier. Den er mere sprødt end ’Vice’, men ikke så sprød som ’The Big Short’.

Filmen er det moderne svar på ’Dr. Strangelove’, hvor menneskets dumheder og akavethed bliver udstillet på komisk vis. I ’Dr. Strangelove’s tilfælde var det den Kolde Krig og det politiske magtspil mellem USA og Sovjetunionen. I 2021 er det sociale medier, Trump-naive politikere og fake-news.

Verden er kommet langt – og så alligevel ikke. Det hele bliver bare sat lidt mere på spidsen. Så hvis ikke du lige har fået planlagt juledagene og vil tage forskud på nytårsfyrværkeriet, så god fornøjelse!

Se ‘Don’t Look Up‘ på Netflix Danmark.

Flixfilm er ikke associeret med Netflix. Inc. og anmeldelsen er dermed udelukkende et udtryk for forfatterens egne holdninger.

Se en oversigt med samtlige anmeldelser her.
Skriv kommentar