Følg Flixfilm på Facebook - Netflix nyheder

Forside » Anmeldelser » Anmeldelse: ‘Downfall: The Case Against Boeing’

Anmeldelse: ‘Downfall: The Case Against Boeing’

21/02/2022 | Flixfilm

downfall boeing anmeldelse netflix

Urovækkende dokumentarfilm får en til at genoverveje flyrejsen med Boeing

Skrevet af Emil Andersen.

Den 29. oktober 2018 styrtede det indonesiske luftfartsselskab Lion Airs Flight 610 ned i Java-havet kort efter start. Nitten uger senere styrtede Ethiopian Airlines Flight 302, på vej til Kenya, også ned og efterlod et dybt hul på en mark nær Addis Abba Bole Lufthavn. I alt mistede 346 passagerer og besætningsmedlemmer livet. Begge fly var nye Boeing 737-Maxes. “Downfall: The Case Against Boeing” er den medrivende, ofte hjerteskærende fortælling om disse to flystyrt og den fejl, der forbinder dem.

Da Boeing afslørede den ombyggede 737 Max, lovede det flyselskaberne, at justeringerne ikke ville være dramatiske nok til at kræve ny dyr pilotsimuleringstræning. Flyselskaberne bed på og købte et hidtil uset antal jetfly. Både flyselskaberne og Federal Aviation Administration (FAA) stolede på Boeing. “Downfall” viser metodisk og effektivt, hvorfor den tillid var malplaceret.

Downfall The Case Against Boeing 00 57 31 04

Kort efter at de sorte bokse blev gendannet fra Flight 302, blev spørgsmålene om flyets design, der allerede blev rejst efter det forudgående Lion Air-styrt, umulige at ignorere – bortset fra hos Boeings egen ledelse.

I første omgang forsøgte selskabet at lægge ansvaret for tragedierne over på de afdøde piloter, fordi de ikke vidste, hvordan de skulle håndtere den dramatiske funktionsfejl i flyets næse-stabiliserende system (MCAS). Men som vi hører i interviews med erfarne piloter, heriblandet helte-kaptajnen “Sully”, den kendte Wall Street Journal-veteran Andy Pasztor og Peter DeFazio, formanden for Kongressens Husudvalg for Transport og Infrastruktur, blev piloterne ikke engang gjort opmærksomme på systemet eller hvordan man betjener det. De vidste ikke, at de havde kun 10 sekunder til at deaktivere MCAS-systemet i tilfælde af en potentielt dødbringende fejl. Begge fly styrtede ned, fordi den fejlbehæftede MCAS-software blev ved med at trykke automatisk ned på næsen af flyet kort efter takeoff, som reaktion på en ikke-eksisterende krise – hvilket i sig selv skabte en fatal krise.

En af filmens mest gennemførte bemærkninger har at gøre med, at Boeing som virksomhed begyndte at sætte profit før sikkerhed for at tilfredsstille diverse Wall Street-analytikere og aktionærer. Efter 1996-fusionen mellem Boeing og McDonnell Douglas flyttede virksomheden sit hovedkvarter fra Seattle til Chicago, tilsyneladende for at lægge en vis afstand mellem de kvalitetsbevidste ingeniører og lederne, der nu skulle drive virksomheden. “Downfall” fremfører en overbevisende sag om, at i løbet af de efterfølgende årtier blev en ingeniørledet virksomhed i stigende grad en aktiekursstyret virksomhed. Beslutninger, der førte til 737 Max-kriserne, blev forværret af markedskonkurrencen med Airbus i start 00’erne.

LÆS OGSÅ:   Nye film og serier på Netflix (Uge 9 – 2023)

Downfall The Case Against Boeing 00 50 17 00

Hvordan kunne dette ske? Som “Downfall” forklarer det, følte Boeing sig presset til at udrulle den fjerde generation af sit signaturfly, der skulle kaldes Boeing 737 Max, som svar på en stigende trussel fra netop Airbus. Men hvis du er nødt til at tage piloter ud af himlen til simulatortræning – ja, så koster det, big time. Selv efter at Boeing kendte til softwareproblemet med MCAS-systemet, nægtede dets ledere at grounde flylinjen og håbede og bad om, at den nødvendige softwarefix ville blive installeret, før endnu et fly faldt ned fra himlen.

På trods af al sin akademiske præcision og faktabaserede reportage er “Downfall: The Case Against Boeing” mest effektiv, når vi hører fra forældrene, børnene og enkerne, som måtte modtage de værste nyheder, man overhovedet kunne forestille sig. Det er her, “Downfall” minder os om de reelle omkostninger ved disse to forfærdelige tragedier.

Og mens Boeing blev idømt en bøde på 2,5 milliarder dollars i 2021 som en del af en aftale om udskudt retsforfølgning med justitsministeriet, genererede selskabet 76,6 milliarder dollars i salg samme år.

Et motto hos Boeing lød tidligere: ”If it’s not Boeing, I’m not going!” Downfall er dog en så urovækkende film at man får lyst til at fjerne det første ’not’.

Se ‘Downfall: The Case Against Boeing‘ på Netflix Danmark.

Flixfilm er ikke associeret med Netflix. Inc. og anmeldelsen er dermed udelukkende et udtryk for forfatterens egne holdninger.

Se en oversigt med samtlige anmeldelser her.Skriv kommentar