Følg Flixfilm på Facebook - Netflix nyheder

Forside » Anmeldelser » Anmeldelse: ‘Hillbilly Elegy’

Anmeldelse: ‘Hillbilly Elegy’

29/11/2020 | Flixfilm

Hillbilly Elegy anmeldelse netflix 2020

Amy Adams og Glenn Close stråler i ’Hillbilly Elegy’, og Ron Howard formår at imponere med seværdigt og vigtigt portræt af en familie, der er tæt på bunden. Desværre lider filmen under en forstyrrende narrativ struktur.

Skrevet af Lars Møller.

Selvom ’Hillbilly Elegy’ finder sted på et lav i samfundet, så beviser Ron Howard hvor sikkert og stilrent, han kan føre os igennem et solidt drama. Filmen er baseret på J.D. Vances erindringer af samme navn, og Howard fortæller meget af historien gennem Vances barndomsminder.

Da en voksen J.D. over et par hæsblæsende døgn bliver konfronteret med sin fortid, vælder det frem med en masse fragmenterede minder fra hans barndom. Minder som han har kæmpet hårdt for at undslippe.

J.D. vokser op i en utryg tilværelse, der er alt andet end økonomisk stabil. Han bor med sin problematiske mor, Bev, og sin storesøster, Lindsay, der søger trøst og kærlighed langt fra familiens favn. Heldigvis har J.D. et særligt og tæt bånd med sin Mamaw, og hun sørger for at være der, når Bevs mentale helbred svigter. J.D. sørger for at holde sig skarp i skolen, selvom han ikke har råd til den lommeregner, hans matematikopgaver kræver.

danmark Hillbilly Elegy

Der skal ikke herske tvivl om, at Howards helt store forcer i ’Hillbilly Elegy’ er Amy Adams og Glenn Close. De bringer begge noget af det bedste, vi nogensinde har set fra dem. Og deres totale make-over gør dem nærmest uigenkendelige.

Især Adams leverer en kraftpræstation i rollen som Bev. Hendes temperamentsfulde humørsvingninger smeltes sammen med det varme moderhjerte, hvilket gør karakteren både skræmmende og sært forståelig. For selvom man forholder sig uforstående overfor hendes uetiske valg, så er der en helt tydelig smerte at mærke bag. En smerte, der brænder sig fast hos seeren. Og da J.D. som voksen konfronterer sin mor med hendes gentagende problemer, formår Bev at være sit allermest sårbare. Adams har aldrig været mere overbevisende.

Glenn Close er også imponerende god som Mamaw, og hun personificerer den smerte og uretfærdighed, som J.D. ofte føler, men har svært ved at give udtryk for. Mamaw forstår samtidigt sin datters kvaler, men evner ikke at redde hende. Hun kaster i stedet en redningskrans til J.D., og forsøger at redde ham fra et liv på kanten. Close er familiens samlingspunkt – men så sandelig også filmens.

Plottet i ’Hillbilly Elegy’ er desværre bygget besynderligt op. Vi følger den voksne J.D. henover et par dage, hvor han konfronteres med sit gamle liv. Han bliver tvunget til at vælge imellem sin familie og sin fremtid.

LÆS OGSÅ   Fares Fares laver Netflix-film 'A Day and a Half'

Vi får herigennem en masse fragmenterede erindringer, der indeholder filmens stærkeste scener. Men fordi vi konstant trækkes tilbage til nutiden, bliver man ofte afbrudt. Derfor kan filmen til tider virke en smule usammenhængende.

Gabriel Basso gør det glimrende som den voksne J.D., men vi længes efter den mere sårbare unge J.D., spillet af Owen Asztalos. Aztalos drager os ind i J.D.s verden, og det giver os lyst til at blive. Man savner en mere flydende og lineær fortælling i stedet for kun at opleve barndommen som konstante flashbacks. Så i stedet for at filmens vigtigste plot fortælles gennem små og store øjeblikke, havde filmen fungeret langt bedre som én sammenhængende historie.

Hillbilly Elegy film

’Hillbilly Elegy’ er filmisk flot, og det er desværre noget, vi ser alt for sjældent blandt Netflix’ originale film. Her dvæles ved Middletowns slum, og vi oplever, hvor smuk den amerikanske natur er, samtidigt med vi ser, hvor forfærdeligt nogle amerikanere lever.

De stærke billeder akkompagneres af Hans Zimmers og David Flemings let fordøjelige score. De rammer atmosfæren godt, men musikstykkerne er desværre meget forglemmelige. Og man drømmer sig i stedet tilbage til andre af Zimmers store værker.

Ron Howard leverer et stilsikkert drama med oscarværdige skuespilpræstationer fra Adams og Close. Desværre lider filmen en smule under dens narrative struktur, der ikke giver os lov til at dvæle ved fortiden. Og det er ellers i J.D.s fortid, at filmens kerne og interessante historier ligger gemt. I stedet bliver vi holdt hen i J.D.s voksenliv, der da også byder på essentielle scener, men dog stjæler for meget af filmens spilletid.

Se ‘Hillbilly Elegy‘ på Netflix Danmark.

Flixfilm er ikke associeret med Netflix. Inc. og anmeldelsen er dermed udelukkende et udtryk for forfatterens egne holdninger.
Skriv kommentar