Følg Flixfilm på Facebook - Netflix nyheder

Flixfilm » Anmeldelser » Anmeldelse: ‘Jim & Andy: The Great Beyond’

Anmeldelse: ‘Jim & Andy: The Great Beyond’

20/11/2017 | Flixfilm

‘Jim & Andy: The Great Beyond’ er en underholdende dokumentar med Jim Carrey i centrum om skabelsen af Andy Kaufman-portrættet ‘Man on the Moon’. Men samlet set er den et noget ujævnt portræt om Carreys gale method acting deroute og man bliver ikke klogere på galskaben bag galskaben.

Skrevet af Michael Larsen.

I den fine Hollywood-satire ‘Tropic Thunder’ giver Robert Downey Jr.’s gale method acting-skuespiller-figur en længere monolog om skuespillere, der giver slip på sig selv og bliver til de figurer, de spiller. Ben Stillers figur spillede en retarderet bonderøv, gav den hele armen og hans film ‘Simple Jack’ floppede. Til det siger Downey til Stiller: ”You went full retard, man. Never go full retard!” I Jim Carreys tilfælde med rollen som Andy Kaufman, he went full Kaufman!

For dokumentaren ‘Jim & Andy: The Great Beyond – With a Very Special, Contractually Obligated Mention of Tony Clifton’ handler om Jim Carrey´s meget omtalte arbejde på Milos Formans biografi-film ‘Man on the Moon’. Tidligere havde Forman skabt de fantastiske film ‘Gøgereden’ og ‘Amadeus’. En noget udmagret og træt Jim Carrey fortæller i større træk om hans karriere og om rollen som Andy Kaufman.

Kaufman var en berømt og berygtet komiker tilbage i 70érne for hans optræden i tv-showet ‘Saturday Night Live’, rollen som udlændingen Latka i komedieserien ‘Taxi’ og vanvittige happenings som brydning med kvinder! Han var især kendt for sin alter ego, den pompøse, grove crooner-figur Tony Clifton, der altid var grov over for publikum.

Da Carrey blev castet som Kaufman, blev det mødt med en vis skepsis. For han lignede ikke Kaufman på en prik, men efter flere måneders research og ikke mindst en seriøs method acting-tilgang, overraskende Carrey alle kritikere og vandt tilmed en Golden Globe for bedste mandlige skuespiller i komedie/musical-genren. Trods det hårde slid var der ikke mange, der så filmen. Det blev et stort flop for Carrey, der på det tidspunkt tjente flere millioner dollars med hits som ‘Ace Ventura: Pet Detective’, ‘The Mask’ og ‘Dum og dummere’, hvor hans gummiansigt altid var på overarbejde.

‘Jim & Andy: The Great Beyond’ indeholder hidtil hemmelige optagelser fra Carrerys eget arkiv, som først nu ser dagens lys, da produktionsselskabet bag ‘Man on the Moon’ truede Carrey en retssag, hvis optagelser kom ud. Men det ser ikke ud til at bekymre ham! Optagelserne viser en Jim Carrey, der hele tiden var i karakter enten som Andy eller Tony med det resultat, at han var en plage for Forman og de andre. Man ser en tydeligvis frustreret Forman, der prøvede at kontrollere Carrey efter bedste evne. De andre skuespillere så ret forvirrende ud, navnlig Danny DeVito (der også var filmens producent), der konstant rystede på hovedet.

LÆS OGSÅ:   Anmeldelse: 'My Name Is Loh Kiwan'

Når de ikke filmede, gik Jim/Andy/Tony på skift amok og udførte sære practice jokes på alt og alle. Der er blandt andet en episode, hvor han som Tony prøver at komme i kontakt med selveste Steven Spielberg for at lave en film med ham! Selv ryster man på hovedet over, hvad man ser og griner, når det er sjovt. Andre gange er det bare for tåkrummende dårligt.

I voice over-form forklarer Carrey blot at han lod Kaufmans ånd tage over ham. Set udefra virker det en lam undskyldning for at virke mærkelig og besværlig på settet. Dette er et tilfælde, hvor method acting virker som en alternativ form for sindssyge. Bare det at se Carrey som Kaufman i selskab med vedkommende familie, mens han er i karakter, virker meget bizart og upassende. Efter snart tyve år er det nærmest et mirakel at ‘Man on the Moon’ blev lavet under alt det vanvittige kaos.

‘Jim & Andy: The Great Beyond’ er en ret underholdende dokumentar, der bevæger sig i et rask tempo. Carrey er en fin fortæller, men han kommer aldrig rigtig i dybden med stoffet. Der skøjtes for det meste på overfladen, lige indtil Carrey snakker om sit rørende forhold til sin far. Ellers er han lettere gådefuld med sine udtalelser, der minder om hans senere optræden i de offentlige medier, der efterhånden betragter ham som maniodepressiv. Ud af at dømme på synet af hans matte ansigt, så ligner han en, der trænger til psykolog-hjælp og et nyt film-hit.

Når jeg ser en dokumentar, forventer jeg altid at man kommer til bunds med emnet uanset, hvad det handler om. At man bliver klogere og lærer noget nyt. Jeg blev personligt aldrig klogere på Carreys method acting-metoder. I stedet var man bare forvirret trods den underholdende fortæller-form. Det kan anbefales at man ser ‘Man on the Moon’, før man ser ‘Jim & Andy: The Great Beyond – With a Very Special, Contractually Obligated Mention of Tony Clifton’. Men man skal ikke forvente at blive klogere på Carreys gale udforskning af skuespiller-kunsten. Dermed en tøvende anbefaling fra den her anmelder.

Se ‘Jim & Andy: The Great Beyond – With a Very Special, Contractually Obligated Mention of Tony Clifton‘ på Netflix Danmark.

Flixfilm er ikke associeret med Netflix. Inc. og anmeldelsen er dermed udelukkende et udtryk for forfatterens egne holdninger.




Skriv kommentar