Følg Flixfilm på Facebook - Netflix nyheder

Forside » Anmeldelser » Anmeldelse: ‘Marriage Story’

Anmeldelse: ‘Marriage Story’

09/12/2019 | Flixfilm

marriage story anmeldelse review netflix film 2019

’Marriage Story’ er et hjerteskærende skilsmissedrama, der viser et parforhold fra de bedste og værste sider. Man bliver nærmest blæst bagover i nogle af filmens stærkeste scener, og man hører sig selv grine, man fornemmer smerten, og man mærker sig selv helt ind, hvor man sjældent kommer.

Skrevet af Lars Møller.

Noah Baumbach er efterhånden en notorisk manuskriptforfatter og instruktør i Hollywood, når det kommer til film om familieforhold, kærlighed og de helt fine følelser. Baumbach formår ikke bare at drage sit publikum ind under huden på sine karakterer, men faktisk helt ind i karakterenes indbyrdes forhold – dér hvor det gør særligt ondt. Han fremmaner det menneskelige igennem intense og virkelighedsnær dialog, hvilket gør, at man får et helt særligt bånd til de karakterer, der optræder i hans manuskripter.

marriage story danmark

Baumbach har tidligere behandlet sine forældres opbrud i det eminente skilsmisse-komediedrama, ’The Squid and the Whale’ fra 2005, og med ’Marriage Story’ ser det ud til, at tiden er kommet til hans eget forliste ægteskab. Baumbach var i otte år gift med skuespillerinden Jennifer Jason Leigh, med hvem han blev skilt fra i 2013. Og hans forvirring, hans smerte og hans ærgrelse over det fortabte venskab fornemmes tydeligt i ’Marriage Story’.

Filmen omhandler forholdet mellem Charlie (Adam Driver), en meget ambitiøs teaterinstruktør, og Nicole (Scarlett Johansson), Charlies muse som forlod en spirende Hollywood-karriere i Los Angeles for at forfølge teaterdrømmene i New York. Da tingene begynder gå skævt mellem de to, rykker Nicole tilbage vestpå, og kampen om forældremyndigheden over deres søn, Henry, starter. Skilsmissen påvirker hele den lille familie, og dette er begyndelsen af enden for alt, hvad de to har opbygget sammen.

marriage story film

’Marriage Story’ er afsindigt velskrevet, og Baumbachs manuskript formår at skabe en intens spænding udelukkende ved hjælp af dialog og anspændtheden mellem karaktererne. Man føler virkelig med den her familie. Man føler hvert slag, som Charlie tager; hver skuffelse, som Nicole oplever; hvert forvirrende øjeblik, som Henry udsættes for. Her kæmpes en kamp om kærlighed, og det er klart fra start, at ingen vil komme ud af denne skilsmisse som vinder. Der skabes et realistisk brud, der føles så ægte, at hvert emotionelt slag, som Baumbach fyrer af sted, rammer os hårdt.

I rollerne som Nicole og Charlie ses henholdsvis Scarlett Johansson og Adam Driver. Begge gør de et glimrende stykke arbejde med at skabe et troværdigt parforhold, der er gået itu. Man føler virkelig at disse to mennesker har en forhistorie, og det er derfor også så smerteligt at se dem lide, da det bliver frataget dem.

Adam Driver er en åbenbaring i denne rolle, hvor han portrætterer en ægtemand, der er på randen af psykisk nedsmeltning. Han formår at udtrykke et stort og nuanceret følelsesregister, man sjældent får lov at se på film. Og selvom Charlie til tider kan virke en smule usympatisk, formår Driver at give ham den troværdige menneskelighed, der er med til at gøre filmen så realistisk. Hvis Adam Driver ikke i det mindste får en Oscar-nominering for denne rolle, er det skandaløst.

marriage story adam driver scarlett johansson

Selvom ’Marriage Story’ hovedsageligt fokuserer på dens to hovedpersoner har den alligevel overskud til at give plads til et hav af bikarakterer, der alle har en vigtig rolle at spille. Lige fra Laura Dern og Ray Liotta, der kæmper en intens kamp i retssalen, til Nicoles søster, Cassie, der spilles fremragende af Merrit Wever (også kendt fra den fortrinlige Netflix-miniserie ’Unbelievable’). Baumbach formår simpelthen at udnytte alle skuespillere til perfektion.

Her er meget få negative ting at sige om ’Marriage Story’, men retsalselementet i filmen trækkes en smule i langdrag, og man bliver en smule træt af det spil, som advokaterne spiller. Derudover savner man nogle flere glædelige øjeblikke. Man ser kun få muntre stunder i filmens begyndelse, hvilket får en til at hungre efter mere af dette. Det er dog nok et helt bevidst valg taget af Baumbach. Det skaber motivationen for at få en lykkelig slutning.

’Marriage Story’ er en magtdemonstration fra både Baumbach, Driver og Johansson. Manuskriptet er ubeskriveligt godt, og kemien mellem de to hovedrolleindehavere virker ægte og lun. I lidt over to timer føler man sig som en ekstra del af deres familie, hvilket gør, at man er meget investeret i både filmen og karaktererne. Har man let til tårer, får man brug for lommetørklædet.

Se ‘Marriage Story‘ på Netflix Danmark.

Flixfilm er ikke associeret med Netflix. Inc. og anmeldelsen er dermed udelukkende et udtryk for forfatterens egne holdninger.
Skriv kommentar