Følg Flixfilm på Facebook - Netflix nyheder

Flixfilm » Anmeldelser » Anmeldelse: ‘Mowgli’

Anmeldelse: ‘Mowgli’

09/12/2018 | Flixfilm

mowgli film netflix anmeldelse 2018

Andy Serkis´ live-action/CGI-genfortolkning af Rudyard Kiplings udødelige fortælling er et friskt, dystert pust fra den lidt sterile Disney-genindspilning fra 2016 med fantastisk stemmearbejde, men hæmmes af både sine effekter og struktur.

Skrevet af Søren Meinertz.

Jeg vil vædde med, at de fleste mennesker har et forhold til Junglebogen. Enten har man læst det oprindelige Kipling-værk eller også har man i hvert fald stiftet bekendtskab med Disney-versionerne. Historien om menneskeungen Mowgli, der vokser op blandt ulve i junglen og må tage et opgør med den frygtindgydende tiger, Shere Khan og samtidig må indse sit menneskelige ophav, er en fantastisk god historie til alle generationer.

mowgli 2

Nu har alles favorit stop-motion skuespiller, Andy Serkis, så instrueret en ny udgave af fortællingen, der adskiller sig fra både Disneys animerede og live-action udgave ved at være meget mere dyster, intens og ved at følge det literære forlæg i langt højere grad. Dette ses også i og med at filmen hedder Mowgli og ikke Junglebogen, da Junglebogen er titlen på samtlige af Kiplings fortællinger fra junglen og ikke bare Mowglis fortælling.

I denne film er det for det meste menneskeungen, der er i centrum og ikke de talende dyr, der omgiver ham. Her er ingen dansende Kong Louis eller storladne musiknumre. Kun en jungle, som panteren Bagheera og bjørnen Baloo indser bliver farligere og farligere for både dem og menneskeungen i takt med at Mowgli vokser op. For hvad nu, hvis han en skønne dag kommer til at jagte DE M? Det er et mørkt twist, som klæder historien og italesætter et emne, som Disney-versionerne nok behandlede, men ikke i så høj grad som her.

mowglu 3

Derfor bliver Mowgli også en fortælling om balancen mellem naturen og menneskets destruktive væsen, som langsomt breder sig ind i junglen og skubber dyrene til kanten, og det var virkelig Mowglis karakterudvikling fra naiv vildmand til fornuftigt menneskebarn, der kan balancere sine to ophav, der fascinerede mig. Derfor er det også så ærgerligt, at filmen strukturelt løber af sporet, da Mowgli tages til fange af menneskene. I løbet af, hvad der virker som et par dage, lærer Mowgli at opføre sig som et menneske; kun for at lære, at menneskene er onde. Jeg havde gerne set et længere ophold hos menneskene, hvor man virkelig kunne dykke ned i Mowglis forvandling, og derfor bliver delen med menneskelandsbyen lidt en dramatisk showstopper, der lidt udhuler filmens afsluttende pointe om balance. Heldigvis kommer filmen på rette spor igen i sit klimaks, hvor opgøret med Shere Khan skal tages.

Men hvordan fungerer filmen så i sit visuelle udtryk? Jo, der er ingen tvivl om at Andy Serkis kan instruere, men filmens CGI-dyr er ret ujævne. De første par gange var det ren uncanny valley og grafikken bliver så tydelig at al troværdighed tabes på gulvet. I andre scener, hvor kameraet er lidt på afstand eller at filmen opnår dramatisk momentum, er man mere tilgivende og visse skud ser rigtig flotte ud.

mowgli 1

Én ting kan dog ikke tages fra filmen, når det kommer til dyrene: Nemlig det eminente stemmeskuespil. Christian Bale indgyder Bagheera med en rammende livstræthed, Andy Serkis selv spiller Baloo som lige dele hård og bekymret læremester for Mowgli, men det er Benedict Cumberbatch og Cate Blanchett som henholdsvis Shere Khan og Kaa, og selvom de måske er de ”værste” animationer, så køber man deres glubske karaktertræk 100%.

Mowgli bliver derfor alt i alt et friskt pust til kæden af filmatiseringerne af Kiplings fortællinger, men både filmens ujævne struktur og effekter smitter af på helhedsindtrykket. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at filmen ville have været bedre, hvis man havde fokuseret mere på Mowglis udvikling i sin tid hos menneskene, og lade de talende dyr stå som et mere mytisk element. Som den er nu, er det lige omvendt. Man vil helst se Mowgli hos dyrene, og det er da ikke dét, der var Kiplings pointe? Jeg vil virkelig lide Mowgli mere end hvad tilfældet er, må være den lidt ærgerlige konklusion fra denne anmelder, for ambitionsniveauet er der.

Se Mowgli: Legend of the Jungle på Netflix Danmark.

Flixfilm er ikke associeret med Netflix. Inc. og anmeldelsen er dermed udelukkende et udtryk for forfatterens egne holdninger.




Skriv kommentar