Anmeldelse: ‘Mr. Good: Cop or Crook?’
25/06/2022 | FlixfilmDenne dokumentarserie om en af Norges største kriminalsager er i bund og grund en fascinerende historie, men den følelsesmæssige indlevelse udvandes i takt med seriens længde.
Skrevet af Søren Meinertz.
Forestil jer hvis John McClane, Vincent Hanna eller Marge Gunderson vendte sig mod deres principper. I høj grad. Det er dét som én af Norges mest dekorerede betjente er i fængsel for. Historier om effektive betjente, der ender med at synke ned i et moralsk kaninhul grundet deres daglige gang blandt dybt kriminelle er altid interessante. Se bare på René Dahl Andersen, der gjorde sin rejse fra nordjysk politiaspirant til kachotten til en bestseller og senere en udsolgt række af foredrag.
Det var næsten præcis dét, der skete for Erik Jensen. I sit arbejde for Norges narkopoliti, var han med til at ødelægge dusinvis af narkoringe ved at kaste sig hovedkulds ind i undercover-arbejde, hvor han rystede hænder med berygtede bander; heriblandt Hells Angels, da de rykkede ind i landet i 90´erne. Derudover havde han også et talent for at opstøve meddelere, der var med til at sikre utallige mængder stof i mange forskellige operationer, der sikrede Jensens karriere.
En af disse meddelere var Gjermund Cappelen. En mand, som Jensen kom tæt ind på livet af og sikrede ham nogle af karrierens største fangster, men i virkeligheden var Gjermund ved at bygge sit eget narkoimperium, og da politiet får fat i korrespondancen mellem Gjermund og en ´Mr. Good´, bliver det hurtigt konkluderet, at denne Good må være Erik Jensen og at han har arbejdet sammen med Cappelen igennem en lang årrække og smuglet kilovis af hash ind i landet.
Instruktørerne Trond Kvig Andreassen og Ragne Risse bruger en blanding af arkivoptagelser, interviews og rekonstruktioner til at bygge et indviklet spind af uvished. Vendte Jensen det blinde øje til Cappelens aktiviteter? Var det for det fælles bedste? Eller var det blot en måde for Jensen at klatre op af den kriminelle rangstige med indbygget politibeskyttelse? På en måde minder denne historie også utroligt meget om Boston-gangsteren Whitey Bulger, der fik lov til at udrulle sit kriminelle imperium under betingelse af, at han jævnligt sladrede til politiet, hvis en ny spiller på markedet forsøgte at bygge en forretning op i Massachusetts´ underverden.
Artiklen fortsætter under annoncen
Dokumentaren efterlader dig med flere spørgsmål end svar, for frem til i dag fastholder Jensen sin uskyld og har nægtet at indgå i op til flere studehandler for at få nedsat sin 21 år lange fængselsstraf, og dette er seriens primære problem. Det er som om, at filmfolkene bevidst går efter at skabe mere tvivl om Jensens motiver end fakta egentlig viser, og jeg kan ikke lade være med at tænke på, om historien om Jensen og Gjermunds forhold var bedre tjent i en spillefilmsudgave. Her kunne man virkelig kunne udforske de moralske gråzoner uden at skulle forholde sig til virkeligheden. En dokumentarseries egentlige formål må vel være at dokumentere virkeligheden som den var og ikke skabe mere uvished ved at puste historien kunstigt op.
Se ‘Mr. Good: Cop or Crook?‘ på Netflix Danmark.
Flixfilm er ikke associeret med Netflix. Inc. og anmeldelsen er dermed udelukkende et udtryk for forfatterens egne holdninger.
Se en oversigt med samtlige anmeldelser her.