Følg Flixfilm på Facebook - Netflix nyheder

Flixfilm » Anmeldelser » Anmeldelse: ‘NYAD’

Anmeldelse: ‘NYAD’

16/10/2023 | Flixfilm

Netflix-film holder sig lige præcist oven vande.

Anmeldt af Emil Andersen.

Maratonsvømmeren Diana Nyad drømte om at svømme fra Cuba til Florida. Det er 177 kilometer uforudsigeligt åbent hav. Før hende havde de eneste, der havde forsøgt det, brugt et hajbur til at beskytte sig mod livstruende rovdyr i vandet. Diana forsøgte første gang og fejlede, da hun var 28 år. Årtier senere besluttede hun sig for at gøre det igen.

Filmen markerer den narrative debut for de prisvindende dokumentarister Jimmy Chen og Elizabeth Chai Vasarhelyi (’Free Solo’, ’The Rescue’), da de går fra deres dokumentarer om ekstraordinære atleter til denne dramatiserede biografi. Og så er der de to stjerner – de anerkendte skuespillerinder Annette Bening og Jodie Foster, som hver især leverer et imponerende stykke arbejde. Men alle disse stjerner kan ikke redde ’NYAD’ fra et lettere klodset og ligetil manuskript.

Filmen er fyldt med arkivoptagelser fra Nyads første forsøg på at svømme, da hun var 28 år, og ægte dækning af hendes senere forsøg, og det er svært ikke at føle, at den ville have fungeret bedre som en ægte dokumentarfilm.

Filmen fokuserer på den ældre Nyad, som i en alder af 60 beslutter sig for at forsøge at svømme endnu en gang. Hun rekrutterer sin bedste veninde Bonnie til at træne hende, og sammen samler de et hold, der inkluderer navigatøren John – spillet af en slidt, barsk og elskelig Rhys Ifans, forskeren Angel og hajeksperten Luke.

For Bening er ’NYAD’ unægtelig en saftig rolle, et spidst væsen, hvis målbevidste besættelse af sin egen skæbne ofte ender med en benhård selvoptagethed. Bening har ikke overraskende lagt sig i selen og trænet i poolen i et helt år før optagelserne. Som Nyad giver hun en præstation helt uden forfængelighed i sin fremvisning af både Nyads krævende personlighed og den opslidende fysiske træning og indsats. Bening insisterede på at filme størstedelen af svømmescenerne selv – og hun giver filmen sin styrke med hvert eneste billede af hendes vandfyldte ansigt, sprukne læber og solbrændte øjenlåg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er dog Foster, der er filmens bedste. Som Bonnie, Nyads dedikerede, kærlige veninde, er hun en eksplosion af energi, samtidig med at hun hele tiden bevarer en nøgtern tilgang. De to kvinder deler også en ubesværet kemi. Hvor Benings Diana er stikkende og vanskelig, er Fosters Bonnie standhaftig og loyal – men hver eneste drejning af hovedet eller blink med øjnene bærer deres dybe hengivenhed for hinanden i sig.

LÆS OGSÅ:   Nye film og serier på Netflix (Uge 47 – 2023)

Alligevel er Julia Cox’ manuskript helt udvandet af den store mængde elementer, det forsøger at tackle, fra det centrale venskab til Nyads fem forsøg på at svømme til Nyads historie med seksuelle overgreb. Manuskriptet er baseret på Nyads egen erindringsbog, og Cox har tilsyneladende forsøgt at overfylde filmen med alt for mange detaljer. Der findes måske en version af filmen, hvor alle disse ting passer fint ind i fortællestrukturen, men det er ikke den her. I stedet synes den at mangle fokus, og dens brug af visuelle effekter til at afspejle Dianas hallucinationer, såvel som de hyppige flashbacks til hendes minder, er klodsede og distraherende.

Nyads historie, især hendes bånd til Bonnie og resten af deres team, især John, er dog inspirerende. Og ros til Cox og hele holdet for aldrig at vige tilbage fra at vise de mere barske aspekter af Dianas personlighed for at gøre hende “sympatisk”. Men ’NYAD’ forsøger simpelthen at gøre for meget. Det er en fortælling om heltemod og mod i modgang, samt vigtigheden af teamwork og aldrig at give op. Men det bliver alt sammen udvandet af så mange ting, der er på spil.

Bening og Foster er en fornøjelse at se på og vil uden tvivl være en del af Oscar-samtalen, men på trods af deres bedste indsats kan de kun lige præcis holde NYAD oven vande.

‘NYAD’ kommer i udvalgte danske biografer den 19. oktober og lander på Netflix Danmark den 3. november.

Flixfilm er ikke associeret med Netflix. Inc. og anmeldelsen er dermed udelukkende et udtryk for forfatterens egne holdninger.

Se en oversigt med samtlige anmeldelser her.
Skriv kommentar