Følg Flixfilm på Facebook - Netflix nyheder

Forside » Anmeldelser » Anmeldelse: ‘Outlaw King’

Anmeldelse: ‘Outlaw King’

11/11/2018 | Flixfilm

David Mackenzies historiske actiondrama om én af Skotlands nationalhelte og største konger, Robert the Bruce, svælger i fantastisk scenografi, blod og mudder, men mangler både et bedre manuskript og mere tid.

Skrevet af Søren Meinertz.

I 1995 udkom Mel Gibsons ‘Braveheart’, der handlede om den skotske frihedskæmper William Wallace, der indledte et oprør mod den engelske besættelsesmagt. Selvom historien på INGEN måde mindede om de faktiske historiske begivenheder, var det alligevel et storladent romp, der stadig holder den dag i dag. Én af karaktererne i denne film var Robert the Bruce, der var en ledende kandidat til Skotlands trone.

Nu har David Mackenzie, der stod bag Americana-mesterværket ‘Hell or High Water’, så begået en film, der fortæller den videre historie om Robert the Bruce (denne gang spillet af Chris Pine) i tiden efter Wallaces oprør.

Vi starter ud i tiden lige efter oprørets slutning, og Bruce-familien har atter svoret troskab til King Edward I (Stephen Dillane, som mange vil kende som Stannis Baratheon i Game of Thrones). Selvom dette nu skulle være symbolet på en ny og stærkere alliance mellem England og Skotland, fortsætter Englands adel stadig med at tryne det gængse, skotske folk og da William Wallaces lig og afhuggede lemmer bliver sat til skue, bliver befolkningen vrede og vender sig mod englænderne. Robert indser, at oprøret er kommet for at blive, og han sætter gang i et felttog for at rekruttere den skotske adel til at kæmpe for hans sag. Snart bliver han kendt som The Outlaw King, og der venter et opgør med Edward og dennes søn, Prinsen af Wales ved Loudoun Hill.

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at det er en hamrende interessant historie, vi har fat i her. Det lykkedes rent faktisk Robert the Bruce at overkomme den formidable, engelske overmagt og placere sig på Skotlands trone. Derfor er han stadig den dag i dag én af Skotlands mest højtagtede konger og nationalhelte. Robert var nemlig ikke en konge som mange andre forestiller sig. Han var ydmyg, arbejdede nede i mudderet med sine mænd og var generelt ikke populær hos den skotske adel, der meget hellere ville holde fast i deres jorder.

Derfor fortjener figuren også en langt bedre film. David Mackenzie ved godt, hvordan man betjener et kamera og de mange on-location optagelser i det skotske højland er fantastisk flotte, men rent narrativt halter det en del. Vi kommer aldrig under huden på Robert the Bruce eller lærer mere indgående, hvad der virkelig holder ham kørende. Den første time af filmen er en afkrydsningsliste af ting fra historien, der er klippet og klistret sammen uden ret stor omtanke for karakteropbygning eller en dramaturgisk rød tråd. Det virker som om, at Mackenzie havde tænkt sig en film af episke proportioner, men har fået besked på, at lave det hele med en spilletid på under to timer, og med så mange års historie at pakke ud ender det færdige resultat med at virke forhastet og giver slet ikke karaktererne eller historien tid til at ånde.

Det er en skam, for der er glimt i denne film, hvor man aner den fantastiske gode film, der ligger gemt i materialet. Især filmens sidste actionscene, som viser slaget ved Loudoun Hill er mesterligt koreograferer, mudret og blodigt. Men også scenerne med Bruces familie, der konstant er på flugt er inde og røre noget langt mere menneskeligt og episk end det, vi ellers præsenteres for.

I hovedrollen er Chris Pine desværre lidt halvkedelig. Han spiller Robert the Bruce som en allround good guy, der ikke slås med moralske kvababbelser eller indre konflikter. Vel skal han være en sympatisk karakter, men det bliver for ensformigt og den karisma, som skulle få folk til at flokkedes om Bruce, projiceres aldrig rigtigt af Pines spil. Aaron Taylor Johnsson er straks langt mere underholdende og over-the-top som hans løjtnant, der bruger det meste af tiden på at hugge fjender ned for fode og skrige sit navn så mange gange, at det bliver ufrivilligt komisk.

Outlaw King giver os altså en lovløs konge, men kondenserer alt for meget og giver os aldrig rigtigt lov til at komme ind på hovedkarakteren. Det er både en flot og blodig film, men man aner kun i glimt den langt bedre film, der ligger gemt under den mudrede overflade. Om det så er Mackenzies eller producernes skyld, skal forblive usagt.

Se Outlaw King på Netflix Danmark.

Flixfilm er ikke associeret med Netflix. Inc. og anmeldelsen er dermed udelukkende et udtryk for forfatterens egne holdninger.2 kommentarer til Anmeldelse: ‘Outlaw King’

  1. Gunnar - kl. 11:07, 18-11-2018:

    Helt enig. Ikke meget fut i fejemøget

  2. Jorn - kl. 14:56, 21-11-2018:

    Enig. Den rene lort!

    Skriv kommentar