Følg Flixfilm på Facebook - Netflix nyheder

Forside » Anmeldelser » Anmeldelse: ‘Red Dot’

Anmeldelse: ‘Red Dot’

12/02/2021 | Flixfilm

red dot anmeldelse film netflix danmark

‘Red Dot’ starter i næsten søvndyssende genkendeligt territorium med velkendte suspense-beats, men lidt over halvvejs skifter den karakter og bliver koldere og mere nådesløs i sin handling end i dalen, filmen primært udspiller sig i.

Skrevet af Søren Meinertz.

‘Red Dot’ er Sveriges første Netflix-film, og starter meget uskyldigt med dimissionsfesten for civilingeniøren David, der er kærester med den mørke Nadja, der er ved at uddanne sig til læge. Halvandet år senere tager de op i de norsvenske bjerge i et forsøg på at redde deres forhold inden Nadja nedkommer.

Hvad der starter som en symbolsk overlevelsestur, bliver med ét til hårrejsende virkelighed, da Nadja og David kommer skævt ind på en gruppe jægere, der ikke længere har tænkt sig at skyde dyr. Da jægerne går et skridt for vidt, begynder Nadja og David at kæmpe tilbage, men menneskets ondsindede natur stikker dybere end som så, og snart er ægteparret fanget i et mareridt, som efterlader end bitter smag i munden længe efter rulleteksterne er kørt over skærmen.

red dot film

Instruktør Alain Darborg leder således sit publikum igennem meget genkendelige stier for den typiske ‘survival-thriller’ alá Deliverance eller Friedkins ‘The Hunted’, men en time inde i sine forholdsvis hurtige 85 minutter, bliver filmens tone pludselig imponerende dyster. En dysterhed, der står i stærk kontrast til sine lyse omgivelser.

I vanlig thrillerstil byder ‘Red Dot’ nemlig på mere end et par genkendelige scenarier: En nervepirrende indledende konfrontation på en tankstation, en mistænksom lokalbefolkning (mest på grund af Nadjas pigment) og et heltepar fanget i ukendte omgivelser omringet af fjender er alle en del af standard-thrillerpakken, og selv de mest uerfarne filmseere har for længst regnet ud, hvordan de næste 25 minutter skal gå.

Og netop derfor er det, at filmen i dén grad tog røven på denne anmelder. Jeg var begyndt at fjumre lidt rundt på min telefons apps, da filmen pludselig skifter spor, og i løbet af de næste 25 minutter bygger filmen bare videre og videre på sin foruroligende deroute, og da rulleteksterne begyndte at køre, måtte jeg da alligevel indrømme, at der havde lagt sig en stor klump i min mave. Nadja og Davids kamp handler lige pludselig ikke kun om overlevelse og deres fjender, men lige så meget om dem selv, og det bliver en kamp, der må kræve ofre.

netflix red dot

‘Red Dot’ er dyster og uden nogen befriende humor. Især de sidste 25 minutter er en blæret opvisning i, hvordan man opnår maksimal suspense i kraft af både historie og karakter blandet med den uhæmmede og iskolde natur. Og vi som publikum kan ikke undgå andet end at forsvinde med David og Nadja dybere og dybere ind i det dybfrosne mareridt.

Selvom hovedparten af filmen næsten er søvndyssende konventionel for folk, der bare har set mere end én thriller i deres liv, gør den konventionelle opbygning af plottet de resterende 25 minutter til noget af det mere mindeværdige, som du har kunnet opleve i dit coronastreamingsunivers. Hvis du altså ikke har givet op inden. Det må du helst ikke.

Se ‘Red Dot‘ på Netflix Danmark.

Flixfilm er ikke associeret med Netflix. Inc. og anmeldelsen er dermed udelukkende et udtryk for forfatterens egne holdninger.

Se en oversigt med samtlige anmeldelser her.Skriv kommentar