Følg Flixfilm på Facebook - Netflix nyheder

Forside » Anmeldelser » Anmeldelse: ‘Social Distance’

Anmeldelse: ‘Social Distance’

22/10/2020 | Flixfilm

social distance anmeldelse netflix

Netflix’ antologiserie om fortællinger fra corona-isolationen er et velment forsøg på at udarbejde et kunstnerisk fodaftryk af den verserende, verdensomspændende krise, men hvad der skulle være dens største styrke ender også med at være den største svaghed.

Skrevet af Søren Meinertz.

Når man bruger noget af sin tid på at skrive anmeldelser af underholdningsmedier, bliver man også nødt til at spørge om, HVORFOR underholdningsmedier overhovedet eksisterer. Er der tale om virkelighedsflugt, eller er der noget mere på spil? Kan underholdning være en spejling af den tid vi lever i? Svaret på dette er nok, i denne anmelders optik, en blanding af de to plus forskellige variabler. Men det er altså den slags spørgsmål, der trænger sig på, når man ser et produkt som ‘Social Distance’.

Denne antologiserie følger yderst genkendelige fortællinger fra USA under den store corona-lockdown i april og maj. På den ene side er det en begivenhed, der, bevidst eller ubevidst, kommer till at forme os i løbet af de næste par år. På den anden side, har det formentligt ikke været den fedeste tid for mange af os.

soocial distance netflix

Det er vigtigt for de historier vi fortæller, at de er tidssvarende og repræsenterer – til en vis grad – menneskers oplevelser af en vis begivenhed, og hvis man kan sige én sikker ting om pandemien, er det, at den, på den eller anden måde, har ramt os alle.

Men har vi virkelig behov for en medie-repræsentation af en situation, som stadig er meget aktuel for de fleste af os? Det hjælper dog en smule, at vi alle var i samme båd, når vi skulle finde ud af, hvad Zoom eller Microsoft Teams egentlig var for en størrelse, det faktum at vores ledere famlede sig frem i blinde, eller at vi egentlig er langt bedre til at skifte til langdistanceforhold med vores venner og familie end vi egentlig gik og troede.

Så hjælper det også, at seriens skabere, deriblandt forfatterne bag ‘Orange is the New Black’, Hilary Weisman Graham og Jenji Kohan, formår at skabe nogle ret interessante karakterer og problemstillinger. Paradoksalt nok er det den store indsats, der er gjort for at få serien til at fremstå langt mere autentisk end en traditionel dramaserie, der ender med at være seriens hæmsko, da fiktionsgrebene til gengæld bliver langt mere synlige.

Derfor forvirrer serien ret åbenlyse sandheder som at det være adskilt fra sine kære er svært eller at være nægtet de små friheder i ens liv med underfundige betragtninger – det er de ikke, når vi alle kender dem. På en måde er seriens pointer meget som at kigge på en citatplakat, hvor personen på plakaten egentlig ikke var ophavsmand- eller kvinde til citatet.

social distance danmark

Men igen afhænger meget af seriens værdi i, hvor meget man vil lægge i serien, for når alt kommer til alt, er Social Distance et helhjertet forsøg på at skildre en verdensomspændende krises menneskelige konsekvenser på, og der er sikkert mange seere, der vil tage ved lære af seriens budskaber – selvom de ikke er nær så unikke som forfatter tydeligvis tror. I en tid, hvor vi lever side om side med en virus, der tilsyneladende nægter at dø hen før vi har en vaccine, er det rart at se menneskets første mediemæssige brydegreb med den største kulturelle begivenhed de fleste af os har gennemlevet – og som dét gør Social Distance, hvad den skal.

Se ‘Social Distance‘ på Netflix Danmark.

Flixfilm er ikke associeret med Netflix. Inc. og anmeldelsen er dermed udelukkende et udtryk for forfatterens egne holdninger.

Se en oversigt med samtlige anmeldelser her.



Skriv kommentar