Følg Flixfilm på Facebook - Netflix nyheder

Flixfilm » Anmeldelser » Anmeldelse: ‘Spaceman’

Anmeldelse: ‘Spaceman’

07/03/2024 | Flixfilm

Adam Sandler i hans mest subtile rolle til dato.

Anmeldt af Emil Andersen.

På dette tidspunkt i hans karriere er det ikke overraskende, når Adam Sandler giver en stærk præstation i en dramafilm i stedet for en komedie. Fra de første glimt af dette i ‘Punch-Drunk Love’ til de undervurderede ‘The Meyerowitz Stories’ og ‘Hustle’ og selvfølgelig den kaotiske ‘Uncut Gems’, er det fuldt ud muligt, at Sandler har fundet mere konsistens som dramatisk skuespiller end som komiker.

‘Spaceman’, der er baseret på Jaroslav Kalfařs bog ‘Spaceman of Bohemia’, begynder på den 189. dag af en solotur til udkanten af Jupiter. Der møder vi Jakub (Sandler), en astronaut fra Tjekkiet, som er 500 kilometer hjemmefra for at undersøge Chopra-skyen – en anomali, der først dukkede op for fire år siden. Tidligt i forløbet holder Jakub en videopressekonference fra rummet, hvor en pige spørger ham, om han er den mest ensomme mand i verden.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jakub griner af det, men det er mere passende at sige, at han er den ensomste mand i galaksen. Jakub taler mest med Peter på mission command og klager over sit larmende toilet, mens beskederne fra hans gravide kone, Lenka, spillet af den evig gode Carey Mulligan, er stoppet. Den sidste besked, hun sendte, sagde faktisk, at hun ville forlade ham og tage hjem til sin mor. Men den besked bliver opsnappet og stoppet af kommissær Tuma, som ikke ønsker, at Jakub skal udsættes for den slags stress. Men for Jakub taler Lenkas tavshed sit tydelige sprog, for han ved, hvor stresset hans ægteskab har været, siden han tog af sted på disse missioner.

Blandt missionens stress, det bankende toilet, hans manglende evne til at sove og de manglende beskeder fra Lenka, får Jakub besøg af en kæmpe edderkop, der tilsyneladende er dukket op ud af ingenting, og som Jakub kalder Hanuš.

Jakubs mission er aldrig særlig presserende og når vi først begynder at udforske Chopra-skyens mysterier, falder filmen forsøg på at sætte publikum i ærefrygt til jorden. Der er fragmenter af gode, spændende ideer her og der, men det bliver aldrig helt taget til et højere niveau.

En endnu større skam er det spildte talent derhjemme. Mulligan bliver efterladt til konstant at kigge trist ud af vinduet og overveje sin nye retning i livet uden Jakub. I stedet kommer hun kun til live, når vi ser tilbage på hendes tidlige dage med Jakub, da deres kærlighed først begyndte, fuld af uindfriede løfter.
Manuskriptet af Colby Day indeholder også masser af overbevisende koncepter, men det ender med at blive til halvfærdige ideer, der ikke har noget sted at gå hen. Der er f.eks. en sjov del af historien om de virksomhedssponsorater, der holder rumprogrammet flydende, da Jakub lejlighedsvis skal nævne projekter, han har brug for i rummet, før han bruger dem. Men det fører det ikke rigtig nogen vegne.

LÆS OGSÅ:   Netflix løfter sløret for 'Bridgerton' sæson 3

Artiklen fortsætter under annoncen

‘Spaceman’ kæmper med at få alle trådene til at gå op i en højere enhed, og det kunne sagtens have foregået på Jorden med en ensom mand, der spørger sig selv, hvor hans liv gik galt, hvilket ville have reddet den fra kun at være en moderat interessant rumfilm, som den er. Spaceman forsøger ofte noget, men når det ikke helt. Men når der fokuseres på kærlighedshistorien, som den udforskes gennem Jakub og Hanuš, er der en dejlig alvor i Spaceman. Det er i disse øjeblikke, at resten af filmens fejl forsvinder og finder en tone, der nogle gange indeholder alt det vidunderlige, som rumsiden af denne historie ikke kan ramme.

‘Spaceman’ er en film, der er afhængig af en isoleret solopræstation fra Sandler, en mere stille præstation, end vi nogensinde har set fra skuespilleren, i en film, der uden tvivl er et af hans mærkeligste projekter. ‘Spaceman’ er lidt for snørklet for sit eget bedste og uden den forundring, som den tydeligvis ønsker at skabe, men blandt alt dette er endnu et bevis på, at Sandler er ved at vokse som skuespiller.

Se ‘Spaceman‘ på Netflix Danmark.

Flixfilm er ikke associeret med Netflix. Inc. og anmeldelsen er dermed udelukkende et udtryk for forfatterens egne holdninger.

Se en oversigt med alle anmeldelser her.
Skriv kommentar