Følg Flixfilm på Facebook - Netflix nyheder

Forside » Anmeldelser » Anmeldelse: ‘Sygeplejersken’

Anmeldelse: ‘Sygeplejersken’

02/05/2023 | Flixfilm

Seværdigt dansk true-crime drama.

Anmeldt af Emil Andersen.

Historier om sande forbrydelser er altid spændende at se da de tager udgangspunkt i en faktisk begivenhed fra flere år siden og præsenterer den på en måde, der hjælper os til at forstå, hvad der præcist skete, da hændelsen fandt sted. ‘Sygeplejersken’, Danmarks nyeste Netflix-produktion, giver os en gribende fortælling om en kvinde, der har samlet mod til at afsløre et foruroligende mønster af hændelser, der sker på hendes arbejdsplads – oftest med døden til følge.

‘Sygeplejersken’ foregår i 2012 i Nykøbing Falster, Danmark. En ældre herre ved navn Arne besvimer i sit hjem og bliver efterfølgende indlagt på skadestuen i Nykøbing. Arne kommer sig langsomt, og han får at vide, at han vil blive udskrevet allerede næste dag. Men om natten får han en dødelig dosis medicin og ender med at dø af hjertesvigt. Arnes bror Kenny bliver underrettet om hans dødsfald og får at vide, at hans bror begik selvmord, fordi han havde sprøjtet sig selv med en høj dosis morfin og stesolid.

Pernille Kurzmann er en ung, enlig mor, der efter endt sygeplejerskeuddannelse er flyttet til byen for at tage et job på skadestuen på Nykøbing Falster Sygehus. Da hendes arbejde begynder, får hun nattevagter sammen med stjernesygeplejerske Christina Aistrup Hansen. Hun er kendt for at redde mange liv på skadestuen, og Pernille føler sig beæret over at arbejde sammen med en sygeplejerske, som er erfaren og vellidt af lægerne. Pernille og Christina bliver gode venner og hurtigt udråbt som drømmeholdet.

Selvom læringsudbyttet for Pernille er stor, begynder hun at lægge mærke til den unaturlige rus Christina får af at redde patienter. Det er svært ikke at mistænke Christina, da Pernille begynder at se mange patienter dø af hjertesvigt, selv om de ikke havde nogen alvorlig hjertesygdom ved indlæggelsen. Der er uoverensstemmelser i medicinbeholdningen, plus at hun opdager ekstra sprøjter, der er smidt i skraldespanden. I takt med, at Pernille graver oplysninger frem er hun ikke i tvivl: Christina er ude på noget, men spørgsmålet er, hvordan skal hun tackle situationen med hospitalets stjernesygeplejerske??

Historien er baseret på virkelige hændelser i perioden 2012-2015, hvor både sundhedsvæsen og politi forblev uvidende om, hvad der foregik og gjorde sig ingen ulejlighed ved at udspørge nogen. Selv om Arnes død skete på grund af det høje indtag af de to forskellige slags medicin, forsøgte hospitalsadministrationen ikke at finde ud af, hvilken sygeplejerske, der skulle føre tilsyn med eller tage sig af Arne. At give Arne skylden for at begå selvmord virker som en måde at slippe af med et tilfælde af medicinsk forsømmelighed fra hospitalets side. Alt dette bliver dækket i detaljer takket være et stærkt manuskript, der ikke afviger fra hovedplottet, som er fokuseret på at finde ud af, hvem der begik forbrydelsen, og hvorfor de gjorde det.

LÆS OGSÅ:   De 5 mest sete film på Netflix lige nu

Artiklen fortsætter under annoncen

Forfatterne sørger for at pakke nok dramatik ind, som er nødvendig for at fortælle publikum i detaljer om, hvilken slags forbrydelse, der foregik på hospitalet uden at komme for meget ind på den medicinske jargon. På fire afsnit lykkedes det forfatterne at fortælle historien om Pernilles privatliv, den forbrydelse, som hun efterforskede på egen hånd, og det venskab, hun delte med folk på hospitalet.

Manuskriptet er kompakt, og forfatterne sørger for at holde sig til det væsentlige, for hvis de var gået af sporet, ville ‘Sygeplejersken’ hurtigt være blevet for langvarig. De holder sig i stedet til at fortælle historien om forbrydelsen, og afviger ikke meget fra gerningsmandens liv, og forsøger ikke at retfærdiggøre, hvorfor personen overhovedet begik forbrydelsen.. En passende og afgrænset spilletid på fire afsnit af 45 minutter er med til at indramme essensen af fortællingen uden, at det hverken går for hurtigt eller trægt.

Et solidt manuskript som dette giver instruktør Kasper Barfoed mulighed for at arbejde omkring karaktererne og udvikle dem. Serien kunne nemt have gjort antagonisten til en ren skurkagtig person, men det er ikke tilfældet i denne sag. Christinas karakter er veludviklet, og hun fremstår faktisk som en person, der har mange gråtoner i sig, der får hende til at opføre sig på en bestemt måde. Også Pernille går fra at være en flittig arbejder til en kvinde på en mission. Man kan tydeligt se styrken, der bliver bygget op i hende inden hun forløser den mod slut. Hertil skal der lyde stor ros til hovedrolleindehavernes præstationer, Fanny Louise Bernth og Josephine Park som henholdsvis Pernille og Christina.

‘Sygeplejersken’ er en seværdighed serie fra start til slut, fordi den ikke halter i tempoafdelingen, og på blot fire afsnit giver den os en af de mest gribende fortællinger om sand kriminalitet, der har fundet sted i Danmark.

Se ‘Sygeplejersken‘ på Netflix Danmark.

Flixfilm er ikke associeret med Netflix. Inc. og anmeldelsen er dermed udelukkende et udtryk for forfatterens egne holdninger.

Se en oversigt med samtlige anmeldelser her.




2 kommentarer til Anmeldelse: ‘Sygeplejersken’

  1. Sander - kl. 19:31, 04-05-2023:

    Hvorfor giver anmelderen serien 4 stjerner og ikke 5 eller 6? Jeg synes ikke rigtig at dette fremgår af teksten?

  2. John Jørgensen - kl. 01:44, 07-05-2023:

    Den danske Netflix serie “Sygeplejersken”. Skuespilleren der har hovedrollen som sygeplejersken, er 80% af hendes replikker totalt uforståelig, selv for mig som dansker. Hun taler nærmest et sort sprog. Jeg forsøgte og se første afsnit, men måtte til til sidst opgive. Ud af 5 stjerner vil jeg give 1 stjerne med pil nedad.

Skriv kommentar