Anmeldelse: ‘Thar’
25/05/2022 | FlixfilmHvis du kan lide lige dele nihilisme a la Cormac McCarthy og Sergio Leone, så er denne vellavede indiske neo-western klart et par timer værd.
Skrevet af Søren Meinertz.
Selvom western-genren ikke er det trækplaster, den har været, har store filmpersonligheder som Eastwood, Tarantino og Coen-brødrene været med til at forny genren; uden at forråde de troper, der gjorde en western til en western.
I litteraturens verden har især Cormac McCarthys trøstesløse frontier-roman ‘Blood Meridian’ og i særlig grad den desperate kartelbasker ‘No Country for Old Men’ (filmatiseret af Coen-brødrene) været garant for neo-westerns med desperate mænd i lige så desperate situationer, og det er i denne ånd, at denne voldsomme indiske thriller taler ind i.
Filmen er instrueret af Raj Singh Chaudhary og udspiller sig i landsbyen Munabao, der omgives af den enorme Thar-ørken. Anil Kapoor spiller den lokale betjent Singh, der, lige på kanten af pensionsalderen, pludselig konfronteres med en voldsom narkobande, der smugler deres varer over grænsen fra Pakistan. Ligeledes oplever han makabre og voldelige optrin, der tilsyneladende er helt uden motivation.
Oveni dette må Singh og hans vicesherif også stå ansigt til ansigt med en mand, der kalder sig selv Siddharth, der øjensynligt er kommet til den søvnige by for at åbne en antikvitetsforretning, men også har et suspekt forhold til en smuk og ensom kvinde i byen.
Det mest iøjenfaldende visuelle træk ved filmen er dens fremstilling af den øde og golde landsby, og den golde følelse begrænser sig ikke kun til byen, men også menneskene, der bor i den. Det råd, der foregår under den tørre overflade eksemplificeres af et råddent lig af en bøffel, der ved første øjekast blot ligner, at den sover.
Artiklen fortsætter under annoncen
Choudhary væver ligeledes mange temaer om både sexisme og klasseforskelle ind i fortællingen for at distrahere publikum fra et langt mere ligetil plot-twist, der understreger en måske mere banal, men også universel sandhed, og derfor føles disse ikke som påklistrede eller forcerede.
‘Thar’ er en voldsom og dragende film om voldsomme mennesker og deres forfald. De heftige skuddueller og torturscener er iscenesat med en grad af visuel og følelsesmæssig indlevelse, der ikke er mange film forundt.
Desuden kører der også en mørk strøm af humor igennem hele filmen, der på sin egen måde gør grin med al den død vi ser på skærmen (et brændende lig bliver eksempelvis match-cuttet med at et måltid bliver tilberedt.
Det er et klart og utvetydigt billedsprog, der fortæller en ældgammel sandhed. Der hviler en følelse af skæbnebestemt uundgåelighed over det meste af filmen, og man ved, at disse menneskers liv kun kan ende på én måde.
Derfor er ‘Thar’ heller ikke en særlig dyb film, der bidrager med noget nyt til fortællingen om lovløshed, men Choudhary har sine virkemidler i orden, og holder hele herligheden i et solidt tempo, så de 105 minutter flyver afsted, så hvis ‘No Country for Old Men’s dvælende fortælling om vold og hvordan det betændte lovhåndhævelsesmiljø du færdes i, former dig til enten en livstræt gammel mand eller et psykotisk monster, så er ‘Thar’ klart anbefalelsesværdig, for i denne film finder du eksempler på begge.
Se ‘Thar‘ på Netflix Danmark.
Flixfilm er ikke associeret med Netflix. Inc. og anmeldelsen er dermed udelukkende et udtryk for forfatterens egne holdninger.
Se en oversigt med samtlige anmeldelser her.