Anmeldelse: ‘The Andy Warhol Diaries’
13/03/2022 | FlixfilmKunst-legenden Andy Warhols dagbøger er grundstoffet for den nye dokumentarserie om manden der bliver ved med at fascinere kunstverdenen. Umiddelbart kommer der ikke nogle nye ting frem i lyset, men serien er fantastisk god som oplysende underholdning.
Skrevet af Michael Larsen.
Som en der selv er aktiv med billedkunst i fritiden, har jeg aldrig været den store tilhænger af Andy Warhol og hans kunst. Han har altid været en fuldkommen gåde for mig, og jeg har aldrig rigtigt fattet appellen ved hans værker. Billeder af dåser og bananer. Virkeligt? Skulle det være kunst? Selvom jeg ikke er nogen kunstsnobbe, så kan det ikke undgå at undre mig, når jeg ser hans ikoniske værker indenfor pop art.
Der har været mængder af spillefilm og dokumentarfilm om Warhol gennem de sidste mange år. Jeg synes personligt godt om den bizarre take på manden i en scene fra ‘Men in Black 3’, hvor Warhol i virkeligheden er en undercover-agent fra Men in Black i skikkelse af en sjov Bill Hader. Det giver meget god mening!
Men spøg til side for nu er der kommet en ny dokumentarserie om Warhol i form af ‘The Andy Warhol Diaries’, baseret på mandens egen biografi udarbejdet i samarbejde med Pat Hackett. Den hyperaktive producent/instruktør Ryan Murphy står bag produktionen, mens instruktionen er lagt i hænderne hos Andrew Rossi der tidligere har lavet dokumentarfilmen ‘Page One: Inside the New York Times’.
Som sagt bygger ‘The Andy Warhol Diaries’ på de omtalte dagbøger og serien går ind omkring sandhedsværdien i ordene, eftersom Warhol var berømt/berygtet for at pynte på sin baggrundshistorie. Hans monotone stemme er blevet genskabt med brug af kunstig intelligens-program og det kan lyde lettere mekanisk i tonen, men det er faktisk spot on! Man hører stemmen i de passager der er realiseret med en blanding af arkivklip og rekonstruktioner. Netop i de perioder fremstår han som et spøgelse, der stadig har sat sit præg på popkulturen siden dengang.
Alt forbundet med Warhol bliver berørt, da han ikke bare alene var billedkunstner, men osse filmskaber med en masse undergrundsfilm, hvorfra der bliver vist klip. Hans seksualitet kommer serien osse ind på, samt den særlige betydning han havde for LGBT-befolkningen.
Artiklen fortsætter under annoncen
Der er et hav af interviews med forskellige kunstnere og kendisser der enten har kendt Warhol eller bare er en af hans mange beundrere, men dem med mere indsigt kommer naturligvis fra dem der kendte ham personligt.
Serien er fint inddelt i seks afsnit/kapitler med fokus på henholdsvis den svære opvækst i Pittsburgh, det store gennembrud i kunstverdenen, samarbejde med folk som kunstneren Jean-Michel Basquiat og historien om de berømte femten minutters berømmelse.
Der er seks timers god og oplysende indhold om Andy Warhols liv og virke at hente fra ‘The Andy Warhol Diaries’. Der bliver berørt ting og sager om ham, som andre har vist om før, men Rossi ́s serie viser det hele i en visuel facon der sikkert ville have gjort Warhol tilfreds. For trods de dybe spadestik ind under hans fortid, virker Warhol stadig som en gåde og dermed er mystikken bevaret.
Nu jeg kan bedre forstå fascinationen af alt virvaret omkring ham og hans kulturelle arv, men jeg har ikke travlt ved at få nogle Warhol-værker på væggen. Billeder af bananer og dåser? Umiddelbart nej. Men ja tak til flere lignede dokumentarer der håndterer deres emner med sikker og underholdende greb om fakta som ‘The Andy Warhol Diaries’.
Se ‘The Andy Warhol Diaries‘ på Netflix Danmark.
Flixfilm er ikke associeret med Netflix. Inc. og anmeldelsen er dermed udelukkende et udtryk for forfatterens egne holdninger.
Se en oversigt med samtlige anmeldelser her.