Følg Flixfilm på Facebook - Netflix nyheder

Flixfilm » Anmeldelser » Anmeldelse: ‘The Anthrax Attacks’

Anmeldelse: ‘The Anthrax Attacks’

09/09/2022 | Flixfilm

Den glemte fortælling om terrorfrygten efter 11. september

Skrevet af Emil Andersen.

Støvet fra de væltede World Trade Center-tvillingetårne ulmede stadig over New York da en anden bølge af terrorisme infiltrerede Amerika – denne gang via postvæsnet. Hvis man er gammel nok til at huske de kaotiske dage, uger og måneder i efteråret 2001, vil man måske også huske, hvordan USA i de følgende måneder blev ramt af dødelige miltbrandangreb. Miltbrand, som blev opdaget i en række breve sendt til forskellige nyhedsmediers hovedkvarterer og regeringskontorer, hvilket resulterede i fem menneskers død og infektioner til mindst 17 andre.

Disse breve indeholdt beskeder som “Død til Amerika, Død over Israel, Allah er stor”, som fik mange til at tro, at en fremmed fjende igen angreb Amerika. Men som vi bliver mindet om i den gribende Netflix-dokumentar “The Anthrax Attacks”, vendte efterforskningen sig snart indenrigs og en række mistænkte dukkede op – men det skulle tage år, før sagen blev afsluttet.

Den 18. september 2001 blev breve indeholdende miltbrand sendt til ABC News, NBC News, CBS News og New York Posts hovedkvarter i New York og til tabloidudgiveren American Media Inc. Tre uger senere blev miltbrand-breve sendt til demokratiske senatorer i Kongressen. Den generelle folkestemning i USA var allerede præget af panik og enhver, der arbejdede på et postkontor eller håndterede post, havde legitime bekymringer om indholdet af enhver tilfældig konvolut.

Som vi ser i nyhedsbilleder fra dengang, købte en række amerikanere gasmasker og forsynede sig med antibiotikumet Cipro, som bekæmper en række af bakterielle infektioner. Selvom nyhedsmedierne og folkevalgte var modtagerne af brevene, minder “The Anthrax Attacks” os om, at det var postarbejdere, der oprindeligt håndterede materialet – og medarbejderne Joseph Curseen og Thomas Morris blev dræbt af udsættelse for miltbrand.

Forfatter-instruktør Dan Krauss tager en kreativ risiko ved at kombinere traditionelle dokumentariske fortælleteknikker med genskabelser, der rækker langt ud over de sædvanlige skyggeagtige uddrag. Til tider er “The Anthrax Attacks” så ligetil, som det kan være, og byder på interviews med journalister og videnskabsmænd, arkivnyhedsoptagelser og grafik, der guider seeren gennem tidslinjen.

Artiklen fortsætter under annoncen

LÆS OGSÅ:   Nye film og serier på Netflix (Uge 48 – 2023)

Men ved andre lejligheder skifter Krauss til rent dokudrama, og vi ser noget, der ligner Clint Eastwoods “Richard Jewell”-film, hvor den uvurderlige karakterskuespiller Clark Gregg (bedst kendt som agent Phil Coulson i Marvel-universet) portrætterer Dr. Bruce Ivins, den virkelige mikrobiolog, der var ivrig efter at hjælpe FBI med deres efterforskning og endda tilbød et par navne på mulige lovovertrædere – kun for selv at blive hovedmistænkt et par år senere. Det er et risikabelt træk at skifte mellem de to tilgange, men takket være Greggs solide præstation og det faktum, at hans dialog i vid udstrækning er baseret på faktiske interviews med Ivins og Ivins’ egne skrifter, virker det rent faktisk ret godt.

Paralleller til den førnævnte Richard Jewell-sag er særligt slående, når en biologisk våbenekspert ved navn Steven Hatfill bliver fokus for FBI’s efterforskning og er målet for en to-årig kampagne med aflytning, razziaer på hans hjem, overvågning og intens offentlig kontrol. Hatfill var dog ikke fyren, og han blev til sidst frikendt, da sagen blev svagere mod ham.

I 2008 førte fremskridt inden for videnskab til, at myndighederne sporede alle de indsamlede miltbrandprøver til en enkelt kolbe – en kolbe, Dr. Bruce Ivins havde brugt til sine eksperimenter. “The Anthrax Attacks” bruger herefter alle aspekterne af en thriller, da vi ser Gregg som Ivins i benægtelse, mens efterforskere spekulerer på, om hans bestræbelser på at tilsyneladende hjælpe dem i så lang tid var en del af et kompliceret skema med vildledning.

Da efterforskningen nærmede sig ham, men der endnu ikke er rejst sigtelse, begik Ivins selvmord og FBI lukkede sagen og ødelagde beviserne. Sagen mod Ivins virker solid, men der er dem, der fastholder, at det ikke var ham. Vi ved det aldrig med sikkerhed.

Se ‘The Anthrax Attacks‘ på Netflix Danmark.

Flixfilm er ikke associeret med Netflix. Inc. og anmeldelsen er dermed udelukkende et udtryk for forfatterens egne holdninger.

Se en oversigt med samtlige anmeldelser her.
Skriv kommentar