Følg Flixfilm på Facebook - Netflix nyheder

Forside » Anmeldelser » Anmeldelse: ‘The Boy Who Harnessed the Wind’

Anmeldelse: ‘The Boy Who Harnessed the Wind’

07/03/2019 | Flixfilm

the boy who harnessed the wind anmeldese netflix review film 2019

Chiwetel Ejiofors instruktørdebut om den unge William Kakwambas forsøg på at redde sin landsby fra sultedøden vha. en vindmølle er så velmenende i sit budskab, at den ender med at spænde ben for sig selv som film.

Skrevet af Søren Meinertz.

Engelskfødte Chiwetel Ejiofor er nok mest kendt som skuespiller, hvor han både har medvirket i blockbusters som Ridley Scotts ”American Gangster” og selvfølgelig som Solomon Northrup i ”12 Years a Slave”. Denne film, der er baseret på William Kakwambas autobiografiske bog fra 2009, har længe været et passionsprojekt for ham og det kan mærkes. Historien behandles med 100% alvor og respekt for forlaget, men ender i sine gode intentioner med at trække filmen ned.

the boy who harnessed the wind 1

Filmen udspiller sig i Malawi i 2001, hvor det er hårde tider for bonden Trywell (der spilles af Ejiofor selv), der har en drøm om at hans børn skal have en uddannelse, og dermed få et bedre liv. Desværre er skolegang ikke gratis, og selvom William er en flittig elev, bliver familiens insolvens hurtigt afslutningen på drømmen.

Det er ikke kun på den front, at det lille landbrugssamfund presses. Korrupte politikere med tomme løfter (da en landsbyhøvding rent faktisk vover at bede om reel hjælp, bliver han tævet halvt ihjel), faldende kornpriser og selvfølgelig en kommende tørke, der kommer i kølvandet på lang tids regn, der truer med at ødelægge høsten.

the boy who harnessed the wind 2

Alle disse omstændigheder peger mod den værste hungersnød i regionens historie.
Langsomt, men sikkert, udbryder der panik i landsbyen og landsbyboerne begynder at røve hinandens spisekamre for at få mad. Det er midt i denne krise, at William tænker at bruge sin interesse for mekanik til mere end bare at reparere radioerne eller båndoptagere. Selvom han er bandlyst fra skolen, får han i al hemmelighed adgang til biblioteket og begynder at læse om og bygge en vindturbine, der kan drive en vandpumpe og derved holde markerne frugtbare. Der er dog forhindringer for projektet; ikke mindst Williams egen far, der er drevet til desperation af tørken og har mistet al tro på sønnens projekt.

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at der er tale om en inspirerende historie, hvor en low-tech videnskabelig løsning på et kæmpestort problem, både gav forfatteren et scholarship til de finere universiteter og filmen vandt en Alfred P. Sloan pris på Sundance for at promovere teknologi.

the boy who harnessed the wind

Desværre viser Ejiofors manglende erfaring bag kameraet sig hurtigt, hvilket giver udslag i flad pacing, manglende suspense og karakterer, der ikke er særligt dybe eller gemmer på noget dybere end hvad deres replikker siger. Bill Popes stilfulde fotografering låner en momentvis storladenhed til billedsiden, men filmens generelle visuelle design mangler både atmosfære og en stil, der kunne have lånt lidt kant til en meget forudsigelig historie. Det betyder ikke, at filmen er ubehjælpsomt instrueret, men problemet er at filmens gode intentioner aldrig overføres til publikum og skaber derfor ingen følelsesmæssig involvering, og dette lægger en dæmper på filmens potentielle dramatiske punch, når det kommer til om vores familie skal klare den.

‘The Boy Who Harnessed the Wind’ ender altså som et fint budskab, der leveres så sikkert, langsomt og underligt udramatisk, at du sommetider sidder og krummer tæer på filmens vegne.

Se ‘The Boy Who Harnessed the Wind‘ på Netflix Danmark.

Flixfilm er ikke associeret med Netflix. Inc. og anmeldelsen er dermed udelukkende et udtryk for forfatterens egne holdninger.

Se en oversigt med alle anmeldelser her.
Skriv kommentar