Følg Flixfilm på Facebook - Netflix nyheder

Forside » Anmeldelser » Anmeldelse: ‘The Good Nurse’

Anmeldelse: ‘The Good Nurse’

31/10/2022 | Flixfilm

Dansk-instrueret thriller rammer med kirurgisk præcision

Skrevet af Emil Andersen.

Når Oscar-sæsonen nærmer sig, er der en tendens til at antage, at de bedste skuespilspræstationer er de største og mest følelsesladede. Men faktisk er to af de allerbedste skuespilspræstationer i år i den modsatte ende af spektret: det beherskede, minutiøst detaljerede, følelsesmæssigt intelligente arbejde leveret af Jessica Chastain og Eddie Redmayne i den fremragende, faktabaserede thriller ’The Good Nurse’.

’The Good Nurse’ er baseret på den berygtede sag om Charlie Cullen, en amerikansk sygeplejerske dømt for at have myrdet 29 mennesker, og som kan have været ansvarlig for op til 400 dødsfald. I denne engelsksprogede debut af den danske instruktør Tobias Lindholm spiller Jessica Chastain Amy Loughren, en sygeplejerske på nattevagt på intensivafdelingen, der jonglerer et krævende job, pleje af sine to døtre og den tidsindstillede bombe af en potentielt dødelig hjertesygdom.

Amy nærmer sig bristepunktet, da en anden sygeplejerske slutter sig til hendes vagtrotation: Charlie Cullen er både dygtig og rolig. De bliver hurtigt nære venner såvel som kolleger. Men så begynder Amy at få mistanke. Kan hendes blide, selvironiske kollega være forbundet med en bølge af uventede dødsfald blandt deres patienter?

’The Good Nurse’ kaster lys over mørket i et profitbaseret amerikansk sundhedssystem, mens den udforsker de endnu mørkere fordybninger, der tillader en seriemorder at trives. Baseret på en sand historie er det en skræmmende undersøgelse af systemiske fejl, for ikke at nævne en vild tilsløring fra de selvinteresserede hospitaler.

Et krybende soundtrack og lange, dvælende zoomoptagelser øger spændingen, mens Eddie Redmayne yder en foruroligende troværdig præstation som Charlie Cullen. Det er dog Jessica Chastain som Amy Loughren, der er den rigtige hovedrolle. Det er en usædvanlig rolle – i de fleste film er den uvidende kvindelige ven af en seriemorder en mindre karakter – men her indtager Chastain centrum og blander sårbarhed og mod til at kunne portrættere en kvinde, der hverken er total dum eller almægtig superhelt.

LÆS OGSÅ:   Netflix pønser på storfilm med Scarlett Johansson og Michael Fassbender

The Good Nurse er en vild kombination af politisk thriller og seriemorderdrama, der med en skalpel skærer en skarp historie gennem det dystre landskab i det amerikanske sundhedsvæsen. Når alt kommer til alt, hvem kan du stole på med dit liv?

Instruktør Tobias Lindholm er måske bedre kendt som forfatter, blandt andet for ‘Jagten’ og ‘Druk’ for Thomas Vinterberg, men har i de senere år været i mesterlærer hos David Fincher, da Lindholm instruerede to episoder af den fremragende serie ‘Mindhunter’, der også handler om seriemordere. Læringen betaler sig flot her og Lindholm leverer et flot kalibreret portræt af tragiske begivenheder, som både forholder sig til det personlige element, såvel som en kritik af systemet, der gjorde det muligt for Cullen at operere i så mange år.

Det er en historie, der minder os om, at forstyrrede individer altid vil eksistere, men filmen spørger ind til, om den virkelige skam egentlig tilhører de samfund og systemer, der muliggør dem?

En anspændt true crime-thriller, der undgår de sædvanlige klicheer til fordel for et velkomment fokus på miljøet, der gjorde det muligt for en af USA’s værste seriemordere at operere frit i årevis. Baseret på en sand historie afslører ’The Good Nurse’ hykleriet og egeninteressen, der er indlejret i et sundhedssystem, der handler om profit.

En politisk thriller lige såvel som en krimi, graver den sig ned i den hensynsløse forladthed, som hospitaler viser, når det kommer til patientbehandling og hvordan en koldblodig morder kan bruge dette til deres fordel.

Se ‘The Good Nurse‘ på Netflix Danmark.

Flixfilm er ikke associeret med Netflix. Inc. og anmeldelsen er dermed udelukkende et udtryk for forfatterens egne holdninger.

Se en oversigt med samtlige anmeldelser her.Skriv kommentar