Følg Flixfilm på Facebook - Netflix nyheder

Flixfilm » Anmeldelser » Anmeldelse: ‘Wednesday’ – sæson 1

Anmeldelse: ‘Wednesday’ – sæson 1

26/11/2022 | Flixfilm

Tim Burton tager sit gotiske brand over til tv-skærmen og fortolker ‘The Addams Family’ på sin vanlige skæve facon. Jenna Ortega er decideret fremragende som seriens titelperson Wednesday, og serien er helt klart hendes showcase som talent.

Anmeldt af Michael Larsen.

For første gang i mange år er den ikoniske instruktør Tim Burton (‘Batman’ og Edward Saksehånd’) vendt tilbage til tv-skærmen med serien ‘Wednesday’ ovenpå hans flotte remake af Disney-klassikeren ‘Dumbo’. I starten af sin karriere havde Burton instrueret episoder af tv-serier som ‘Alfred Hitchcock Presents’ og ‘Faerie Tale Theatre’ og en bizar tv-kortfilm udgave af ‘Hans og Grete’. Han var sågar med til at producere en tegnefilmserie baseret på sin mesterlige gyserkomedie-klassiker ‘Beetlejuice’.

‘The Addams Family’ der er skabt af tegneren Charles Addams, hører til af de mest kultdyrkede ikoner fra den amerikanske popkultur, og det er også et match made in heaven, at Burton har kastet sig over dem. Han kunne have lavet den første af ‘The Addams Family’-filmene tilbage i 90érne, men på det tidspunkt lavede han ‘Batman Returns’, så instruktør-jobbet gik til Barry Sonnenfeld (‘Men in Black 1-3′). Burton planlagde senere en dukkefilm om den sære familie for mange år siden, men det projekt faldt fra hinanden. Men nu mødes det særprægende materiale endelig med den særprægende filmskaber, og det er der kommet en spinoff-serie ud af med fokus på den dystre datter Wednesday (Jenna Ortega).

Wednesday er en noget speciel pige, og det gør at hun ikke passer godt ind i de almindelige skoler. Især ikke ovenpå en episode der involverer piratfisk i en svømmehal! Hendes forældre Gomez (Luis Guzmán) og Morticia (Catherine Zeta-Jones) vælger at sende Wednesday til den mærkelige kostskole Nevermore der styres af den specielle Larissa Weems (Gwendoline Christie). De fleste elever er vampyrer, varulve og andet, så det lyder som et oplagt skolemiljø for Wednesday. Men der sker mystiske ting ved skolen, da et morderisk monster er løs. Wednesday sætter sig for at løse sagen på sin egen mærkelige facon.

‘Wednesday’ er blevet lettere fejlagtigt markedsført, som om at Tim Burton har instrueret alle otte afsnit af serien. Han har kun instrueret de første fire afsnit, mens resten er overlagt til henholdsvis Gandja Monteiro og James Marshall. Men det er tydeligt at Burton har sat tonenan med sin velkendte gotiske stil, så hele serien føles som at se en otte timer lang Tim Burton-film.

LÆS OGSÅ:   Spil 'Grand Theft Auto' med Netflix

Burton begår sig her i sit vante territorium med ‘Wednesday’, hvor gotisk uhygge møder sort humor. Det resulterer i fede scener der vækker minder om de film der netop gjorde Burton til et ikon i amerikansk film. De trademarks man forbinder ham med som eksempelvis fabelagtig scenografi og stemningsfuld musik af hans trofaste højre hånd, filmkomponisten Danny Elfman er til stede og er en fornøjelse at overvære.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jenny Ortega er simpelthen hen fantastisk som Wednesday, og hun formår at sætte sit eget præg på den kendte figur. Kameraet har konstant fokus på hendes udtryksfulde ansigt, og læg mærke til at hun overhovedet ikke blinker med øjnene, mens hun leverer sine groteske replikker på deadpan-måden. Forhåbentligt er Ortega et talent man får mere at se til fremover med tiden.

Blandt de andre skuespillere i serien er det værd at nævne Gwendoline Christie som Weems, som syntes at passe perfekt ind i Tim Burtons billedunivers. Hendes modspil med Ortega slår gnister, når de er i samme scene. Som Gomez og Morticia er Luis Guzmán og Catherine Zeta-Jones godt castet, og ligesom Ortega gør de figurerne til deres egne. Faktisk er det første gang at de berømte Addams-figurer er repræsenteret af latinoer, så det giver det noget friskhed. Christina Ricci der selv var en fantastisk Wednesday i 90ér-filmene spiller her en af skolelærerne, og tidligere har hun været med i Burtons gyserfilm ‘Sleepy Hollow’.

Er man fan af både ‘The Addams Family’ og Tim Burton, så er det med at kaste sig ud i at se ‘Wednesday’, da serien er en glimrende del til den omfattende canon af ‘The Addams Family’-produktioner. Idéen med at give Wednesday sin egen historie komplet med mordmysterier og skole-intriger er spændende at se, og det er heldigvis krydret med den dejlige politiske ukorrekte humor, man forbinder med den makabre familie. ‘Wednesday’ er dermed oplagt underholdning til de mørke efterårsaftener.

Se ‘Wednesday‘ på Netflix Danmark.

Flixfilm er ikke associeret med Netflix. Inc. og anmeldelsen er dermed udelukkende et udtryk for forfatterens egne holdninger.

Se en oversigt med alle anmeldelser her.
Skriv kommentar